Војна неутралност - најбољи став за Српску, БиХ и Србију

Срна
Војна неутралност - најбољи став за Српску, БиХ и Србију

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да је штетно ширење НАТО на Западном Балкану, под притиском и без обзира на национална опредељења, и нагласио да Србија и Република Српска имају разлога зашто поштују војну неутралност.

На предавању "Балканска политика Руске Федерације" у Институту за Међународну политику и привреду у Београду, амбасадор Русије је истакао да је став Москве о ширењу НАТО-а познат и да Русија сматра да је најбоља војна и политичка неутралност Србије.

"Има разлога зашто у Србији и Републици Српској поштују неутралност и то је најбољи став и начин и што се тиче БиХ", нагласио је Боцан-Харченко.

Он је указао и да БиХ, уколико је један ентитет против чланства у НАТО не може да постане члан Алијансе, додавши и да "то питање није актуелно".

Боцан-Харченко је напоменуо и да Русија подржава цјеловиту БиХ као и статус и цјелину два ентитета - Републику Српску и Федерацију БиХ у оквиру БиХ.

"Сматрамо да је прерано причати о реформама или промјени Дејтонског споразума", рекао је он, подсјетивши да је Дејтонски споразум био резултата "тешких компромиса".

Боцан-Харченко је рекао да Москва подржава европски пут држава Западног Балкана, указавши да чланство у ЕУ и у НАТО нису повезани, те да су то двије одвојене ствари а ако се доводе у везу - онда је то врста притиска.

Говорећи о војно-техничкој сарадњи Москве и Београда, Боцан-Харченко је појаснио да то легитимна стар и да се одвија у складу са међународним нормама

Када је ријеч о Косову и Метохији, руски дипломата је поновио да ће Москва подржати свако рјешење које постигну Београд и Приштина дијалогом.

"Ми подржавамо сваки компромис. Свако такво рјешење мора да подржи и Савјет безбједности УН и да донесе нову резолуцију умјесто сада важеће 1244", рекао је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана