Покренута кампања „Моја цигла за Теслино насљеђе“

Танјуг
Покренута кампања „Моја цигла за Теслино насљеђе“

БЕОГРАД - Кампања "Моја цигла за Теслино насљеђе" у знак подршке акцији Теслиног научног центра Ворденклиф (TSCW) да се сачува Теслино насљеђе, посебно након великог пожара који је захватио једину преосталу Теслину лабораторију у свијету, покренута је у Министарству спољних послова Србије у присуству министра Ивице Дачића.

Дачић је на покретању кампање која је започела изложбом портретиста који су овјековјечили златне Србе, од Николе Тесле до Михаила Пупина, истакао значај неговања културе сјећања на великане српског народа и подсјетио да је Министарство спољних послова започело годину Теслиног народа 12. јануара 2023. године на Дан када је 1897. године Никола Тесла освијетлио човјечанство пуштањем у погон прве хидроцентрале на свијету на Нијагариним водопадима.

-Било би јако значајно да се у акцију укључе сви људи добре воље, а посебно српска дијаспора у Америци, да би се сачувало наслеђе визионара какав је био Никола Тесла који је пре више од 120 година покренуо точак цивилизације управо на Ворденклифу - рекао је Дачић.

Подсјетио је да у Канади у Онтарију већ постоји Дан Николе Тесле, који обиљежава 15 милиона становника, као и булевар Николе Тесле и да расте број организација широм свијета које се укључују у чување сјећања на великог свјетског научника.

Национални координатор стратешке кампање обиљежавања осам деценија културе сјећана на Николу Теслу, амбасадорка Љиљана Никшић навела је да је кампања исписивања цигли са порукама посвећеним горостасу човјечанства, као што је и до сада била пракса, око споменика Николи Тесли већ TSCW донијела пола милиона долара.

-На циглама које су већ уграђене у простор око споменика, у кампањи коју смо покренули, уз поруке Американаца наћи ће се и поруке српских научника, спортиста и српске дијаспоре и свих људи добре воље из читавог света - навела је она.

Додала је да ће новац за очување лабораторије након пожара који је избио 21. новембра бити још драгоцјенији, и нагласила да ће ускоро на Лонг Ајледну у истом циљу бити покренута и акција продаје оригиналних цигли, као дијела историје, које су биле дио недавно реновираног димњака.

Пошто је Никола Тесла личност глобалног формата од значаја за све људе планете, очекује се, како је додала Никшић, да ће се у акцију укључити више од 100 држава и на десетине хиљада поштовалаца лика и дјела Николе Тесле, као што је то био случај 2013 године, када је започета активност спасавања и конзервације Теслиног насљеђа.

У  Ворденклифу је одржана конференција за новинаре коју су предводли челници TSCW Сафолк округа који је уложио 1,8 милиона долара од укупно 14 милиона који су до сада прикупљени, од 20 милиона колико је првобитна конзервација простора требало да кошта.

Директор TSCW Марк Алеси рекао је за Танјуг да је покренуто прикупљање средстава у наредних 60 дана на ''Indiegogo fundraising'' како би се прикупла средства да се лабораторија санира, за кров који је изгорио, ојачавање потпорних зидова...

У складу са новонасталим околностима, процјена је да ће бити неопходно најмање још додатних 30 милиона долара да би лабораторија прерасла у Музеј и научни глобални центар.

Акција је започета изложбом у Министарству спољних послова умјетника портретиста почасног конзула у Монтреалу Марине Гавански Зисис, ауторке колекције портрета "Златни Срби", међу којима су Никола Тесла, Новак Ђоковић, Михаило Идворски Пупин, и младе Јелене Бибић.

Никшић је за подсјетила да је недавно одржано Гала вече на Лонг Ајленду у част Тесле, за прикупљање новца, а у Атини Свјетски филозофски форум који је донио Декларацију о Николи Тесли.

- У припреми је и велика светска конференција у Индији на иницијативу премијера Нариндре Модија, а у организацији Међународне фондације“ Свами Вивеканинда и Никола Тесла“ тако да се може рећи да је стратешка кампања Тесла енегија мира дала резултате где ће Србија узети учешћа, а и покренула низ активности које ће се наставити и када се 31. децембра формално заврши обележавање 80 година културе сећања на Николу Тесла, јер „Тесла је тријумф наше цивилизације“, како је то 1943. године рекао Фиорело Ла Гвардија, градоначелник Њујорка у опроштајном говору од Тесле - рекла је Никшић.

У МСП-у у Музеју српске дипломатије јуче су поклоњени портрети Николе Тесле и Новака Ђоковића ђацима VI 5 Основне школе "Владислав Рибникар", а одржана је и радионица "Кад порастем бићу дипломата" која је била посвећена очувању културе сјећања на Николу Теслу.

Договорена је сарадња на развијању активности у акцији "Моја цигла за Теслу", а на љето, студијски боравак у Шораму где је Тесла живеио и присуство свечаном отварању Центра за посјетиоце на Лонг Ајленду.

Дачић је титулу Тесла амбасаодра, коју је установио поводом кампање, уручио Гавански Зисис Бибић, као и професорки Милици Медић Ивановић, за разред VI 5 који се укључио у завршне манифестације обиљежавања Теслине године Теслиног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана