Ово је једина Гркиња која није гласала за срамни приједлог Доре Бакојани

ГС
Foto: Принтскрин

Грчки портал Проњуз објавио је јутрос да је једина грчка посланица која синоћ у Стразбуру није гласала "за" - Нина Касимати и да јој то, како су написали, служи на част.

Четворо од пет грчких посланика у Парламентарној скупштини Савјета Европе у Стразбуру гласало је синоћ за срамни приједлог Теодоре Доре Бакојани, шефице клуба грчких посланика у том европском тијелу.

Тај медиј је анализирао зашто то није требало да се деси те да би такав грчки став могао да има озбиљне посљедице у будућности и по саму Грчку, подсјећа Курир.

Подсјетимо, у Стразбуру се синоћ догодио преседан какав се не памти у тој европској институцији са дугим стажом. Наиме, Парламентарна скупштина Савјета Европе дала је синоћ, са 131 гласом "за", зелено свјетло за чланство лажне државе Косово у тој организацији.

Посреди је непојмљив преседан у историји те паневропске институције, потпуно супротан међународном праву.

Поједини грчки медији оценили су срамотом приједлог који је управо дошао од Грчке која традиционално, као православна земља, има дуге и блиске везе са Србијом, преноси К1.

Ко је Нина Касимати

Нина (Ирини) Касимати рођена је 1978, грчка је политичарка, изабрана у оквиру Сиризе. Укључена је у разне политичке и антиратне иницијативе још с почетка 2000-их.

Касније је у ПАСОК-у подржавала Јоргоса Папандреуа током унутарстраначких избора 2007. године. Послије је дошло до несугласица па је странку напустила 2010. године.

Као чланица Сиризе ушла је у парламент послије избора 2015. године, поново је изабрана четири године касније, преноси К1.

Ћерка је Јоргоса Касиматиса (1949-1993), атлетског шампиона који је крајем осамдесетих био на позицији генералног секретара за спорт.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана