Дачић: Уложено доста примједби на тзв. нулти нацрт резолуције о Сребреници

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије рекао је данас да је на затвореном састанку пред Генералном скупштином Уједињених нација (ГС УН) представљен тзв. нулти нацрт резолуције о Сребреници и да су представници многих мисија уложили доста примједби и поставили питање зашто је у овом тренутку то питање уопште дошло пред ГС УН.

“Занимљиво је да су многе мисије поставиле питање зашто се сада расправља и како се сада одједном појавило то питање. Кад су овакве ствари у питању, у УН се углавном покушава да се то усвоји консензусом. Уосталом био је само један случај кад се о томе доносила одлука и то је била у питању Руанда.

Али и то је било пре доношења опште резолуције, универзалне резолуције о геноциду и када је уведен 9. децембар. Након тога никада се није десило да неки појединачни пример буде предмет неке резолуције у Генералној скупштини”, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Он је нагласио да поред недостатка консензуса у УН, консензус не постоји ни у самој БиХ. 

“Велики број делегација се осврнуо на то да не постоји консензус у самој Босни и Херцеговини, да председништво није донело одлуку и да је то самостална акција муслиманског и хрватског члана Председништва, као и шефа мисије (при УН Златка) Лагумџије”, рекао је Дачић.

Он је додао да постоји и питање легалитета, јер по повељи УН, о темама о којима расправља Савјет безбједности УН (СБ УН) не може да расправља Генерална скупштина без дозволе СБ УН.

“Савет безбедности није дао дозволу, напротив, они су одбили то, јер је Русија ставила вето. Ово је покушај да се избегне вето, да се дође на ГС УН. Треба додати да се резолуција предлаже под тачком дневног реда која се односи на културу мира, сећања, и за коју је потребна проста већина, а не двотрећинска већина”, нагласио је Дачић.

Дачић је појаснио да се одлуке у ГС УН о важним питањима увек доносе двотрећинском већином.

Дачић додаје да се чланови Председништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић сада налазе у Њујорку, како би, како је оценио, прикрили нелегалност доношења резолуције.

“И они се представљају као Председништво. Они пишу на меморандуму Председништва. Значи, они се обраћају земљама. Ми шаљемо текст (српског члана Председништва) Жељке Цвијановић. Али то испадне као да је мање вредно, него што су они написали. И многе земље које не знају ситуацију мисле да је то заиста нешто стварно легално”, рекао је Дачић.

Додао је да Цвијановић хоће да дође у Њујорк, али је питање да ли ће добити визу, јер се налази на америчком списку за санкције.

Навео је да ће се Србија борити да се резолуција не усвоји, али истиче да то није борба против Бошњака или Хрвата, него против спонзора резолуције, у коју, како је рекао,  спадају најмоћније западне земље.

Дачић је поручио да ће Србија мотивисати све њене пријатеље и оне који поштују међународно право, да схвате да је доношење ове резолуције политизација.

“Свако треба да одговара за злочине, али ово је једна чиста политизација и Срби не заслужују због своје историје и због свега, да поред Хута буду дефинисани као једини народ који се налази у некој резолуцији УН”, рекао је он.

Дачић каже да се злочин у Сребреници злоупотребљава, како би постао симбол цијелог рата и како би “испало” да није било других жртава, осим сребреничких.

На коментаре да доношење резолуције неће имати посљедице по Србију, Дачић је указао да, чим се тај термин употребљава, неких последица мора бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана