Вучић: Постигли смо најбоље за Србе у дијалогу са Приштином

Танјуг, РТС
Вучић: Постигли смо најбоље за Србе у дијалогу са Приштином

Брисел - Вучић каже да је у наставку дијалога с Приштином, у тешким условима, за Србију и српски народ постигнут најбољи могући резултат кад је ријеч о правосуђу на КиМ.

Предсједник суда у Митровици биће Србин, а и значајан број судија и тужилаца биће наши сународници, изјавио је вицепремијер Александар Вучић за РТС.

Разговори о правосуђу су практично приведени крају, а њихов коначни завршетак очекује се у наредној рунди дијалога, рекао је он.

Нова рунда слиједи након формирања српске владе, рекао је Вучић и додао да очекује да у Бриселу тада буде направљен коначни договор о правосуђу, што је, како је навео, за нас значајно за релаксацију свих других питања у односима са ЕУ.

"Изборили смо се за оно што су за нас биле кључне и најважније ствари, а имаћемо и заступљеност и у другим дијеловима КиМ који не припадају само сјеверу КиМ. Имамо једнак број тужилаца, што је за нас од великог значаја. У тешким оквирима у којим свакако нисмо могли да постигнемо велике резултет који би било кога одеушевили, направили смо најбиољи могући резултат", поновио је Вучић.

Такође, како је рекао, разговарало се и о томе да се не може укидати српско држављанство Србима на КиМ нити да то може бити разлог за избацивање са бирачких листа, јер тада нико од Срба не би учествао на тим изборима.

Говорило се и о резервисаним мјестима (у косовском парламенту), али ту договор није постигнут, рекао је Вучић.

Вучић очекује да Влада Србије буде формирана до 27. априла, а одмах након тога он у Београду очекује високу представницу ЕУ Кетрин Ештон.

Иако ће суд бити у двије зграде и покривати седам општина, обезбједили смо да већина судија и тужилаца буду Срби, додао је Дачић. Преговоре о правосуђу оцијенио је као веома тешке и додао да је то било можда најважније питање о коме се до сада преговарало.

Упитан да ли ће предводити српску делегацију и у слиједећој рунди дијалога која се очекује у априлу, Дачић је одговорио да то још увијек не зна. "Када буде формирана нова Влада, премијер ће одлучити ко ће бити у саставу делегације у дијалогу", рекао је Дачић.

Вучић је на питање у ком ће се формату наставити дијалог рекао да је о томе разговарао с Кетрин Ештон и с нашом делегацијом, али не с Албанцима, јер се "то њих не тиче".

Када влада буде формирана разговараћемо с албанском страном, јер никада не бих избјегавао такве разговоре, рекао је Вучић и додао да је дијалог с Приштином веома важна ствар која вуче Србију напред.

"То је и заштита наших интереса, наше државе, потребно је да се боримо највише што можемо, и да нико у Европи не може да каже да нисмо учинили највише што можемо за нашу земљу и народ", навео је Вучић.

У делегацији Београда су били и савјетник предсједника Србије Марко Ђурић, министар за Косово и Метохију Александар Вулин и генерални секретар Владе Вељко Одаловић.

Кад је ријеч о ставу Србије према кризи на Криму, Вучић је поновио, а то је, како је навео, пренио и Ештоновој, да је став Србије најјаснији могући и да он значи да Србија никада неће увести санкције Русији, али да ће увијек постовати територијални интегритет сваке земље чланице Уједињених нација.

Премијер Дачић је новинарима у Бриселу рекао да су на данашњем састанку представници Србије изнели Ештоновој "принципијелан став" да Србија неће направити ни један корак који би водио нарушавању односа са Руском Федерацијом.

Тачи: Практично склопљен договор о правосуђу

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је након данашње рунде преговора у Бриселу да је практично склопљен договор о правосуђу и питању суда на сјеверу Косова.

Тачи је рекао да је остало само неко мање техничко питање које ће усагласити стручњаци, и да споразум треба да буде озваничен на слиједећој рунди дијалога.

Премијери Србије и Косова, Ивица Дачић и Хашим Тачи, разговарали су данас у Бриселу са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон у оквиру нове рунде дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Поред Дачића, на састанку је учествовао и потпредседник српске владе Александар Вучић.

Раније је најавбљено да ће теме разговора бити правосуђе и формирање Заједнице српских општина, као и избори на Косову.

Претходна рунда дијалога који двије стране воде уз посредовање Кетрин Ештон, одржана је 12. фебруара.

Ештонова задовољна завршеним разговорима о правосуђу

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон вечерас је, након завршетка 23. рунде дијалога Београда и Приштине, изразила задовољство што су двије стране скоро завршиле разговоре о правосуђу и нагласила да ће договор бити финализиран на слиједећем састанку.

"Наставили смо рад на питањима која се тичу примјене Бриселског споразума. У том контексту изражавам задовољство због тога што су двије стране скоро завршиле разговоре о правосуђу. Имајући у виду неопходна усаглашавања, договор ће бити финализиран на слиједећем састанку", наводи се у саопштењу.

Ештон је напоменула да су двије стране разговарале и о наредним корацима у оквиру дијалога и договориле да се ускоро поново састану.

Разговори су почели послије 15 сати, када је Ештонова прво билатерално разговарала са косовским премијером Хашимом Тачијем, а потом и са делегацијом Београда.

Затим је одржан заједнички састанак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана