Ванредна ситуација у 11 општина у Србији због поплава

Срна
Ванредна ситуација у 11 општина у Србији због поплава

Београд - Ванредна ситуација проглашена је у 11 општина широм Србије због поплава и водених бујица које угрожавају куће и имања, а евакуисано је 440 људи.

Међу општинама у којима је проглашена ванредна ситуација су Прокупље, Куршумлија, Дољевац, Житорађа, Лучани, Пожега, Зајечар и Медвеђа.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је на сједници Штаба за ванредне ситуације да припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије и други органи власти морају да појачају активности како би била спријечена већа штета и заштићени људски животи.

Министар енергетике Зорана Михајловић рекла је на сједници да је због поплава без струје око 400 домаћинстава.

На сједници је речено и да, према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, у наредна два дана неће бити падавина, али се киша поново очекује од сриједе.

У току протекле ноћи порастао је водостај ријеке Топлице на подручју општине Дољевац, поплављено је више од 500 хектара пољопривредног земљишта и око 30 кућа, а само у току ноћи спасено је 60 људи.

Поплавни талас који је кренуо од Куршумлије, Прокупља и Житорађе, стигао је до Дољевца, протутњао је овом општином и наставио даље ка Јужној Морави. Вода није за пиће, па су обезбијеђене цистерне.

Захваљујући Жандармерији и ватрогасно-спасилачкој бригади сачуван је геронтолошки дом у коме је смјештено 70 инвалидних лица. Евакуисани су корисници старачког дома из приземља на посљедњи спрат.

Црвени крст Србије саопштио је да је упутио помоћ становништву које је пострадало од поплава у Куршумлији, Дољевцу и Прокупљу.

Помоћ се састоји од 180 пакета хране, 120 душека, 250 ћебади, 180 хигијенских породичних пакета, 15 кревета и 50 пари гумених чизама.

Црвени крст је упутио и 16 резервоара за снабдијевање грађана водом за пиће и 10 сушилица за зидове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана