Србија за обострано безусловно повлачење тужби

Агенције
Србија за обострано безусловно повлачење тужби

Београд - Србија неће повући тужбу против Хрватске за геноцид и тако другима отворити излаз из проблема који су сами створили, већ се залаже за безусловно повлачење тужби обје стране, изјавио је савјетник предсједника Србије Марко Ђурић.

Он је нагласио да порука Србије о овом питању остаје иста - „безусловно повлачење тужби и окретање будућности“.

„Сва друга отворена питања, укључујући и питање несталих, спремни смо да у доброј вери, у интересу људи, истине и будућности решавамо и доведемо до краја“, рекао је Ђурић за „Вечерње новости“.

Он је оцијенио да питање тужби ствара подлогу за стално одржавање лоших међунационалних односа и шаље поруку у свијет да регион није превазишао мржњу и крваве историјске подјеле.

Говорећи о будућем току преговора Београда са Приштином, Ђурић је навео да ће кључне теме о којим Србија жели да разговара у 2014. години бити учешће Срба у институцијама самопроглашеног Косова, права Српске православне цркве /СПЦ/, те правна регулатива за функционисање заједнице српских општина.

Он је указао да би евентуално заустављање преговора неким потезом Албанаца, о чему постоје неке назнаке, учинило „медвеђу услугу њиховој заједници“, али је додао да је то, ипак, на Приштини да процијени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана