ROSU упао у суд, привели и 5 Срба

Б92, РТС
ROSU упао у суд, привели и 5 Срба

Припадници ROSU упали јутрос у зграду суда у Штрпцу, који ради у саставу правосудног система Србије, да би је напустили послије једног сата.

Специјалне јединице косовске полиције претресле су и куће и објекте на Брезовици, у Штрпцу и селу Готовуша.

Косовска полиција привела је 5 особа које су задржане на информативном разговору. Четворица су припадници Косовске полиције док је пети приведени локални шумар, сви су српске националности.

Јединице косовске полиције ROSU јутрос су блокирале путне правце на неколико локација на Косову и претресли куће и објекте на Брезовици, у Штрпцу и у селу Готовуша.

Вршилац функције предсједника Вишег суда у сјеверној Косовској Митровици Никола Кабашић потврдио је ту информацију и додао да су, према информацијама које је добио, јутрос нешто прије осам сати у Суд упали специјалци ROSU.

Они су привремено задржали три радника који су се затекли у згради, а осталим радницима, без икаквог објашњења, није дозвољено да уђу у Суд.

"Није нам познат законски основ за овакву акцију КПС-а, нити шта они траже у згради Суда", рекао је Кабашић агенцији Бета и додао да је о догађају извјестио Министарство правде Србије.

Према Кабашићевим ријечима, "окупационе снаге КПС-а ROSU" обавиле су преметачину у Суду у Штрпцу, изнијеле регистраторе и осталу документацију, а тренутно се утврђује шта је све изнијето из Суда.

Послије једнога сата припадници ROSU напустили су зграду и ослободили раднике које су јутрос задржали.

"Полиција је претресла куће приведених и извршила упад у зграду суда у Штрпцу који ради саставу правосудног система Србије. Приликом претреса коришћени су пси трагаци", навео је за Б92 командир станицае у Штрпцу Драган Ивановић.

Након акције косовске полиције неколико стотина мјештана и чланови породица приведених окупило се у центру Штрпца тражећи разјашњење од предсједника општине Братислава Николића. У Штрпцу након протеста ситуација је напета али мирна.
 

Вулин: Циљ исељавање Срба

Министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин оцијенио је да је циљ акције косовске полиције у Штрпцу да узнемири Србе и натјера их да се одселе.

"Најновија демонстрација насиља у Штрпцу, од стране представника приштинских институција локалне самоуправе, није ништа друго него покушај да се још једном узнемире и преплаше Срби", рекао је Вулин за Телевизију Мост из Звечана.

Министар је додао и: "Није случајно да се то дешава на простору где су Срби у апсолутној већини, где Срби живе врло компактно, где успевају свих ових година."

"Стално се дешавају инциденти, од тога да је седам или осам пута мени било забрањено да дођем у Штрпце, до тога да су данас упали у зграду нашег Суда, узимали папире, документа, обијали просторије, радне столове, ухапсили четири Србина који раде у КПС полицији дуги низ година", рекао је министар.

Вулин сматра да то насиље има "само један циљ, а то је да се Срби узнемире и да напусте Жупу".

"Немојмо то дозволити, ми ћемо бити у току, а наше Министарство правде је упутило одговарајуће протесте и очекујемо реакцију", рекао је Вулин и апеловао на грађане да остану мирни.

Обећао је да ће Канцеларија за Косово и Метохију "одмах обезбедити правну помоћ за све ухапшене".

"Све што је у нашој моћи ми ћемо урадити, као и увек", рекао је Вулин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана