Патријарх Иринеј: Референдум о отцјепљењу Српске не би био никакво чудо

СРНА
Патријарх Иринеј: Референдум о отцјепљењу Српске не би био никакво чудо

Београд - Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је да одржавање референдума, којим би се грађани Републике Српске изјаснили за припајање Србији не би био никакво чудо и оцијенио да је тај процес већ почео.

"Ако може Косово да се одвоји од Србије, зашто се Република Српска не би одвојила од Федерације БиХ. За тако нешто има много разлога, јер се одузимањем Косова сада праве две албанске државе, а Србија би са Републиком Српском била једна српска држава, као што је била вековима", нагласио је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј рекао је да је Космет много више од простора и једна велика, тешка и непреболна рана Српске православне цркве и српског народа.

"Косово је наша историја, наша култура, наша духовност. Оно најбитније и
највеће што се дешавало у нашој историји и култури, дешавало се на Космету. И данас су тамо наше највеће светиње. Најтрагичније је што на Космету више нема нашег народа. И оно што је требало чинити и што је требало бити услов свих услова за све преговоре је враћање српског народа тамо", рекао је патријарх српски за београдски "Недељник".

Патријарх Иринеј је оцијенио да српски академик Добрица Ћосић није смио да изјави да је Космет изгубљен, јер Космет није изгубљен ни у вријеме Косовске битке, нити данас када је тамо остало свега 100.000 породица "да се бори и сведочи".

Говорећи о европском путу Србије, патријарх Иринеј је нагласио да, уколико Срби треба да се одрекну много чега свога, укључујући и Косово и Метохију онда "хвала тој Европи на раширеним рукама".

Када је ријеч о актуелној власти у Србији, патријарх српски је рекао да премијер Александар Вучић мора да подигне посрнулу нацију, јер су Срби као народ у овом времену "прилично слаби".

"И треба да учини све да дође крај том слабљењу и пропадању. И уложи напор, снагу и памет. А да би смо се подигли морамо бити свесни сами себе, своје историје, своје културе, свог положаја. Ако то ми сами не будемо прихатили и мењали се, други нас неће подићи. Потребан нам је, заправо подвиг да се
подигнемо", каже патријарх Иринеј.

Говорећи о предстојећој "Геј параде", коју су организатори најавили за 30. мај у Београду, српски патријарх је рекао да је "геј парада врх леденог неморалног брега".

"Могу да разумем припаднике ове популације, али не могу да разумем зашто тај проблем намећу нама и што то јавно показују", рекао је Његова свезост патријарх српски Иринеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана