Курц: Србија у ЕУ можда већ 2018.

Срна, Танјуг
Курц: Србија у ЕУ можда већ 2018.

Београд - Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц рекао је у Београду да лично прижељкује што бржи пут Србије у ЕУ, можда већ до 2018. или 2020.

Курц се данас у Београду састао са првим потпредсједником владе Александром Вучићем, који је рекао да је циљ Србије да достигне аустријски модел уређења државе. Шеф аустријске дипломатије претходно се састао и са предсједником Томиславом Николићем.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је, послије разговора са првим потпредсједником Владе Србије Александром Вучићем, да је Аустрија спремна да Србији помогне гдје год може на путу ка ЕУ.

Захваливши на могућности да данас посјети Србију, шеф аустријске дипломатије је на конференцији за штампу рекао да је Аустрија повећала буџет за пројекте регионалне сарадње са 1,9 на 4 милиона евра, те да ће то помоћи да се пружи конкретна помоћ региону.

Нагласио је да су Аустрија и Србија повезане не само културно и привредно, већ и људски, јер у Аустрији живи око 300.000 грађана српског поријекла, а у Србији је Аустрија највећи инвеститор.

"Нисам пророк да могу да предскажем тачан датум приступања Србије ЕУ, али могу да констатујем велику вољу српског становништва и политике да започне реформе и спреми Србију за ЕУ", рекао је Курц указавши истовремено да што је већи интензитет реформи бржи је развој, што је битно за инвеститоре, али и за Србију и њен пут у ЕУ.

Лично, додао је, прижељкује што бржи пут Србије у ЕУ, можда већ до 2018. или 2020.

Част му је, како је рекао, што је могао да разговара са човјеком којег поштује због његове борбе против корупције и зарад веће владавине права, јер сматра да су то исправни циљеви које очекују аустријски инвеститори, те стварају услове за даље инвестиције.

"То је пут који ћемо радо подржати гдје год можемо", поручио је шеф допломатије Аустрије додајући да му је било драго што је могао да учествује на међувладиној конференцији у Бриселу и да је посебно задовољан што су и други министри одлучили да присуствују и желе да Србију виде као чланицу ЕУ.

У разговору са Вучићем Курц се није претјерано задржавао на питањима историје, већ је, како је нагласио, све било усмјерено на будућност.

Изразио је, међутим, задовољство због тога што се 100 година послије почетка Првог свјетског рата може видјети да се иде корак по корак ка уједињењу цијеле Европе.

Пожелевши Србији све најбоље на путу ка остварењу реформи, Курц је поновио да ће Аустрија подржати нашу земљу не само ријечима, већ конкретним дијелима.

Циљ Србије је да достигне аустријски модел уређења државе, рекао је потпредсједник владе Александар Вучић посијле разговора са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом.

Он је додао да ће Србија морати да ради годинама и деценијама и да много тога код себе промени како би то било могуће.

Вучић је, послије разговора са шефом аустријске дипломатије Себастијаном Курцом, рекао да ће Србија бити стабилна држава, отворена за инвестиције, и да у том смислу очекује подршку Аустрије.

"Аустрија представља једног од најзначајнијих партнера Србије, не само на европском путу, већ је и највећи инвеститор. Замолио сам да нам Аустрија помогне на нашем европском путу, да Аустрија буде велики пријатељ Србије који ће указивати на наше грешке, слабости, спорост да помогне да будемо дисциплиновано, радно и марљиво друштво, онолико колико су Аустријанци и наши људи који раде у Аустрији", рекао је Вучић.

Србија, како је истако, жели Аустрију као искреног пријатеља, који може да укаже на грешке и омогући ефикаснији развој и приближавање аустријском и њемачком моделу.

Вучић је додао да је од шефа аустријске дипломатије затражио већу помоћ и подршку у евроинтеграцијама, знању и довођењу инвеститора, посебно послије побољшања пословног амбијента у нашој земљи.

"Ми ћемо наш посао, без обзира каква ће одлука ЕУ бити, завршити до краја 2018. односно почетком 2019. године, у погледу реформи и поглавља која се тичу Косова и Метохије и валдавине права", рекао је Вучић.

Вицепремијер Вучић је истакао да је почаствован тиме што је домаћин једног од најталентованијих младих министара у Европи.

Први потпредсједник Александар Вучић рекао је да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине и да свако рјешење кризе у тој земљи треба да буде изведено на миран начин у складу са договором три народа која живе у тој земљи.

"Рекао сам Курцу да једино питање које ме плаши у нашим међусобним разговорима и у којем чувам Србију јесте питање БиХ. Србија има своје обавезе према Дејтонском споразуму и према томе се понаша и не угрожава ничији суверенитет и територијални интегритет, већ својим изјавама и понашањем помаже стабилност у региону", истакао је Вучић.

Оцјенивши да стање у БиХ није лако, први потпредсједник владе је рекао да "није довољно паметан да ријеши тако велики проблем".

"Сматрам да је важно да се све уради у договору три народа и на миран начин", закључио је Вучић.

Министар спољних послова Аустрије је рекао да, поред етничких разлика у БиХ, које представљају изазов, сада постоје и економски проблеми у тој земљи.

"Зато је потребно да се дође до структурних реформи и да БиХ буде у стању да предузме потребне кораке за привредни успон", рекао је Курц нагласивши да је у интересу свих да дође до напретка у БиХ, јер "Европа не сме да изгуби БиХ из свог видокруга".

Николић: Србија спремна за ЕУ

Србија је на добром путу, на путу реформи које ће од ње направити модерну државу, а већ данас је спремна да постане пуноправна чланица Европске уније, можда чак и спремнија него што су то неке државе које су већ у Европској унији, рекао је предсједник Републике Србије Томислав Николић, чији је гост био министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц.

Председник Николић је истакао да је Аустрија важан и поуздан партнер за Србију због великих инвестиција у српску привреду, али и због бројне српске заједнице која живи у Аустрији.

Такође, предсједник Николић је додао да је Србију од великог значаја подршка коју јој Аустрија пружа на путу европских интеграција, каже се у саопштењу прес службе предсједника Републике.

Поводом обиљежавања стогодишњице од избијања Првог свјетског рата, предсједник Николић и министар Курц су се сагласили да би било добро показати да наше двије земље прошлост не раздваја, већ да заједнички радимо на формирању боље будућности у уједињеној Европи.

Министар спољних послова Аустрије је рекао да су Србија и Аустрија повезане на многим пољима и да је Аустрија због тога спремна да учини све што може да би подржала Србију у процесу прикључења Европској унији.

Такође, министар Курц је рекао да би га радовало да предсједник Николић ускоро посјети Аустрију, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана