Јоци Aмстердаму 15 година затвора

Глас Српске
Јоци Aмстердаму 15 година затвора

БЕОГРAД - За подстрекавање на убиство Горана Марјановића 1995. године јуче је пред Вишим судом у Београду на 15 година затвора осуђен Сретен Јоцић, звани Јоца Aмстердам, јавиле су агенције.

То је максимална казна за подстрекавање на убиство по старом Казненом закону, док по новом она износи 40 година, али се у случају измјене закона примјењује казна повољнија по оптуженог.

Судија Маја Илић рекла је да су на суђењу доказани наводи оптужнице који су теретили Јоцића за подстрекавање на тешко убиство Марјановића тако што је у јулу 1995. године наговорио Миодрага Продановића и Бојана Милосављевића да га убију у кафићу "Бамби" у спортском центру "Олимп" на Звездари.

Образлажући пресуду, судија Илић је рекла да је утврђено да је Јоцић наговорио Продановића и Милосављевића да убију Марјановића званог Гокси и извјесног Дуцу, а тада је страдала и Марјановићева дјевојка, док су три особе рањене.

Илићева је навела да им је Јоцић као награду обећао 50.000 тадашњих марака, а да им је дао аутомобил и два аутомата марке "хеклер".

- Судско веће није прихватило исказ окривљеног Јоцића да у то време није био у Београду, већ у Бугарској и Грчкој, као и исказе више сведока који су сведочили у његову корист - рекла је судија Илић.

Судија Илић је рекла да је из књиге гостију београдског хотела "Интерконтинентал" утврђено да је Јоцић у вријеме обухваћено оптужницом био са породицом у соби 406 тог хотела. Она је навела да је утврђено и да су његови лични подаци били фалсификовани.

- Видели смо да стоји име Драган Јоцић, али је то коректором преправљено, а испод су били лични подаци Сретена Јоцића, име оца и број личне карте - казала је Илићева.

Рок за жалбу Aпелационом суду у Београду је 15 дана од добијања писаног отправка пресуде.

Јоцић је у притвору од 27. априла 2009. године, када је ухапшен због сумње да је организовао криминалну групу која је 23. октобра 2008. године у Загребу убила хрватског новинара Иву Пуканића и његовог сарадника Нику Фрањића.

Њему се због тог кривичног дјела суди у Београду заједно са Жељком Миловановићем и Миленком Кузмановићем, док се у Загребу за убиство Пуканића и Фрањића суди још петорици оптужених.

Јоцићев адвокат Зденко Томановић изјавио је да ће уложити жалбу на пресуду и додао да је прихватио Јоцићеву молбу да га поново брани, јер се нада да ће пресуда бити брзо укинута, због, како је рекао, бројних повреда поступка.

Јоцић

Суд је прихватио исказ свједока Зорана Ђорђевића који је у програму заштите и који је путем линка објаснио своју улогу у догађају у "Олимпу" и како је показао Продановићу и Милосављевићу ко је Марјановић.

Судија Илић је рекла да суд није нашао мотив због чега би Ђорђевић теретио Јоцића, на шта је Јоцић рекао: Нисте ме ни питали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана