Ћосић: Косово више не постоји као српска покрајина

СРНА
Ћосић: Косово више не постоји као српска покрајина

Београд - Предсједник некадашње СР Југославије Добрица Ћосић изјавио је да косовско питање сматра ријешеним, односно да Космет више не постоји као српска покрајина.

"Вашој генерацији саветујем да не трошите снагу на косовско питање, јер је историја то решила мимо вас", рекао је Ћосић за београдски "Недељник".

Он каже да је Србија у рату са Албанцима изгубила Косово и Метохију, али да о томе да ли је то коначно данас се не може судити. "Нико не зна како европска и балканска историја могу да се исфабулизују у наредним вековима или веку", каже Ћосић.

Он је навео да не види Србију у Европској унији, јер ЕУ стално шаље ултиматуме. "Дипломатија ЕУ према Србији је дипломатија уцена, што вређа нашу земљу, али показује и кратку памет вођа ЕУ", истакао је Ћосић.

Он је додао да је Србија "централна сила Балкана", а да ЕУ ради против саме себе одлуком да "прави Велику Албанију у срцу Европе".

На питање ко су данашњи савезници Србије, Ћосић је одговорио да једини "реални савезник" може бити руски предсједник Владимир Путин и то само док је "Путин - путиновац".

"Ја не видим другу фигуру. Ангела Меркел је агресивна и она не наступа само са политичком, него, чини ми се и са реваншистичком страшћу", рекао је Ћосић.

Добрица Ћосић је први пут говорио и о новој власти, предвођеној Александром Вучићем, указавши да њему мора да се направи јака опозиција.

"Ви сте генерација опортуниста, а једнопартијска власт ће ову земљу тешко да кошта. Поготово што има и вођу који се поистоветио са државом. То је само Комунистичка партија радила. Млада генерација је хедонистичка и аполитична више него што сме. Ово је време у којем су млади збуњени. Те проклете деведесете су један рез у вашој колективној свести", поручио је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана