Вуковар: На одлагалишту отпада пронађена гробница са најмање 10 тијела

Танјуг
Foto: ХРТ

ВУКОВАР - На вуковарском одлагалишту отпада Петровачка дола, на којем пробна ископавања у потрази за несталима током протеклог рата трају од априла 2022., пронађена је масовна гробница с најмање десет тијела, потврдио је потпредсједник владе и министар хрватских бранитеља Томо Медвед.

“Не бих се упуштао у калкулисање о којим се жртвама ради. Чињеница јесте да се по првим прелиминарним прегледима ради о жртвама из Домовинског рата”, казао је Медвед, пренела је Хина.

Он је рекао да су поред жртава пронађени и цивилни одјевни предмети, али да то не смије заваравати јер је познато да су многи хрватски бранитељи након слома одбране Вуковара били у цивилној одећи.

Казао је да је анализом земљишта утврђено да је земља довезена заједно с посмртним остацима, што упућује на то да је ријеч о секундарној гробници, о чијем је могућем постојању службе министарства крајем 2021. године обавестила сигурно-обавештајна агенција.

“Сво ово време у протекле две године са нама су били и представници Државног тужилаштва и Министарства унтрашњих послова те ће они, када ми завршимо свој дио посла, одрадити посао око утврђивања починитеља и одговорности, као и подизања оптужница”, казао је Медвед.

Навео је да је током пробних ископавања на Петровачкој доли претоварено више од 90.000 квадратних метара разног материјала и отпада. 

Према његовим ријечима, прелиминарним истраживањима и сазнањима, ријеч је о жртвама чији су посмртни остаци с примарне локације на Петровачку долу пресељени у првој половини 1992. године, у вријеме привремене окупације града Вуковара. 

Додао је да су на ширем подручју Вуковара у протеклих осам година пронађене четири масовне гробнице, што је, како је устврдио, резултат системског институционалног приступа.
На конференцији за новинаре Медвед је породицама несталих поручио да се у процесу проналаска несталих Хрватска неће уморити, а починиоцима злочина да ће одговарати за своја злодела. 

Државни тужилац Иван Турудић је рекао да ће посмртни остаци бити допремљени у Завод за судску медицину у Загребу, где ће бити спроведене потребне анализе у покушају да се утврди идентитет жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана