Троје судија Уставног суда Хрватске објавило издвојено мишљење о одлуци о Милановићу

Срна
Троје судија Уставног суда Хрватске објавило издвојено мишљење о одлуци о Милановићу

ЗАГРЕБ - Троје судија Уставног суда Хрватске, који су били против одлуке да хрватски предсједник ЗоранМилановић не може да буде мандатар, ни премијер, објавили су данас своје мишљење у којем се наводи да не постоје уставноправно прецизно одређени темељи који оправдавају такву одлуку Уставног суда и додаје да је таква одлука противуставна.

“Оно што већина у Уставном суду заправо говори у свом саопштењу је следеће: резултате избора ћемо признати ако премијер буде неко други, а ако то буде Зоран Милановић, онда их нећемо признати. То саопштење је, у ствари, пријетња и новом Сабору да пазе шта раде и кога подржавају. Та је пријетња дубоко противуставна”, пише у мишљењу судија Уставног суда Андреја Абрамовића, Ловорке Кушан и Горана Селанца, преноси Хина.

Истиче се да овако значајни кораци и коришћење овлашћења које Уставни суд има на распологању захтјевају, “не само примјерену, већ и изричиту и јасну уставноправну аргументацију”.

Судије су навеле да се одлуком Уставног суда ограничава право легално изабраним заступницима да по својој вољи подрже владу и премијера ког желе.

“Сматрамо да предсједник Републике Хрватске, наравно, не може истовремено да буде и предсједник владе, али нема ни уставних, нити законских препрека да то не буде ако претходно да оставку на дужност предсједника”, наводи се у мишљењу.

Уставни суд Хрватске раније данас одлучио је да Милановић, као предсједник земље и “због својих изјава и понашања”, не може да буде мандатар за састав будуће владе.

Предсједник Уставног суда Мирослав Шепаровић рекао је да је Милановић, за разлику од Социјалдемократске партије Хрватске (СДП), кршио упозорење Уставног суда од 18. марта и понављао да је у кампањи као будући предсједник владе.

Милановић се таквим изјавама и поступањем ставио у положај учесника у парламентарним изборима, што он по свом уставном положају док је предсједник Хрватске не може да буде, закључио је Уставни суд. 

Милановић, како се истиче, не може да буде мандатар, ни премијер чак и ако поднесе оставку на мјесто предсједника.

За одлуку гласало је девет судија, троје је било против, а једна чланица Уставног суда била је одсутна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана