Троје преминуло у Хрватској због заразе легионелом

Г.С.
Foto: Индекс.хр

ЗАГРЕБ - Троје људи на загребачком Ребру преминуло је након што се заразило легионелом, преноси Индекс.хр.

Свеукупно се легионарском болести заразило шесторо људи, и то у болници. 

Сви преостали заражени имају тешке коморбидитете те су имунокомпромитирани. 

У болници кажу да ће тек истрага утврдити је ли узрок смрти легионела или опште стање преминулих пацијената. 

Након што је установљено да имају заражене пацијенте, у КБЦ-у Загреб почела је истрага одакле је кренула зараза јер је познато да се може проширити или из клима уређаја или из воде.

Из КБЦ-а Загреб раније су потврдили да се у болници појавила легионела те да су је изоловали у води. 

“Одмах смо алармирали Хрватски завод за јавно здравство који је направио све анализе и бактерија је изолована у водоводном саставу. У овом тренутку је у току пастеризација, односно испушта се врела вода из свих славина у болници”, казао је Миливој Новак, помоћник равнатеља за квалитету.

О каквој болести се ради?

Бактерије легионеле могу узроковати благу болест која се зове Понтијачна грозница са симптомима сличнима грипи: грозница, слабост, главобоља, болови у мишићима, пише на страници Завода за јавно здравство. Нису забиљежени смртни случајеви. Иако је легионарска болест засигурно постојала и раније, бактерија легионела први пут је откривена 1976. након велике епидемије међу америчким легионарима током њихове конвенције у хотелу у Филаделфији.

Легионеле се налазе у природи у разним водама попут ријека, језера и блата, обично у мањим бројевима. Опасност настаје када уђу у водене суставе које је изградио човјек, као што су расхладни торњеви, велики системи топле воде, овлаживачи, декоративне фонтане и сл., најчешће оштећењем водоводних цијеви, улијевањем површинских вода те неисправним спојем потрошне воде нпр. спој на хидрантну воду.

Најчешћи ризична група за оболијевање од легионарске болести су особе које пуше веће количине цигарета. Од ризичних фактора треба споменути особе старије од 50 година (нарочито мушкарци), кроничну болест плућа, трансплантацију органа, узимање већих доза кортикостероида, ослабљени имунолошки систем, као и прекомјерну конзумација алкохола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана