Сваки грађанин у Црној Гори дугује више од 10.000 евра

Агенције
Сваки грађанин у Црној Гори дугује више од 10.000 евра

ПОДГОРИЦА - Кредите код банака у Црној Гори има 119 хиљада грађана, а они су према посљедњим подацима Централне банке (ЦБЦГ) укупно задужени 1,3 милијарде евра. То значи да је сваки од ових грађана у просјеку дужан 10.700 евра.

Пошто у Црној Гори има 248.000 запослених и 120.000 пензионера или укупно 368.000, подаци такође показују да је сваки трећи грађанин, који има приходе, корисник кредита.

Просјечна задуженост грађана је у посљедњих пет година знатно порасла, са 7,9 хиљада евра у 2014. на 10,7 хиљада у текућој години, наводе из Централне банке. Број грађана у кредитима је 20 одсто укупног броја од 620.000 становника.

Када се, међутим, укупни кредити становништва подијеле са бројем свих грађана, долази се до податка да сваки, и онај тек рођени, у просјеку дугује више од двије хиљаде. Мјерено укупним кредитима (привреде и становништва) од три милијарде евра, долази се до податка да свако у просјеку дужан пет хиљада евра.

Због високе задужености грађана, нарочито у готовинским необезбијеђеним кредитима, прије пар дана реаговала је и Централна банка и донијела, стручно речено, макропруденционе мјере на рок од двије године, којима се предвиђа да банке од 1. јануара приликом одобравања готовинских кредита грађанима, чији је рок отплате дужи од осам година, морају захтијевати њихово потпуно обезбјеђење квалитетним колатералом.

ЦБЦГ је одлуком дефинисала и мјере за банке које већ имају велики износ ових кредита.

Предвиђено је да банке које имају високу изложеност на основу готовинских кредита одобрених физичким лицима са преосталим роком отплате дужим од шест година (више од 50 одсто сопствених средстава банке) могу одобравати ове кредите грађанима са роком отплате дужим од шест година, уз услов да је кредит обезбијеђен квалитетним колатералом.

Према многим процјенама ограничавање готовинских кредита кроз тражење квалитетног колатерала ће смањити кредитну активност, иако подаци ЦБЦГ показују да банке имају огроман потенцијал за одобравање кредита и да њихова ликвидност износи 1,1 милијарду евра.

 

Регион

У ЦБЦГ кажу да је задуженост у готовинским необезбијеђеним кредитима висока и да су их морали ограничити, али да стање није алармантно. Износе и податак да је Црна Гора у бољој позицији него земље региона јер укупни кредити становништва чине 27 одсто БДП-а, а рецимо у Хрватској и Словенији више од 30 одсто, док је на нивоу ЕУ око 50 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана