Рат кланова забрињава ЕУ, одговор Црне Горе благ

Танјуг
Рат кланова забрињава ЕУ, одговор Црне Горе благ

ПОДГОРИЦА - Криминалном сценом у Црној Гори доминирају честа убиства везана за кланове (до 44 таква убиства од 2012. године, укључујуци шест 2019. године и два у прва три мјесеца 2020. године). Убиства, која укључују црногорске криминалне групе, десила су се и у иностранству (девет од 2018. године) и то у Шпанији, Њемачкој, Аустрији и Грчкој, упозорила је Европска комисија.

Ови подаци наведени су у последњем извештају Европске комисије (ЕК) о Црној Гори, уз оцјену да организовани криминал представља разлог за забринутост.

Из ЕК сматрају, наводи лист „Дан“, да одговор кривичног правосуђа, генерално гледано, дјелује благо са затворским и новчаним казнама и одузимањем имовине који су несразмјерно мали у односу на тежину кривичног дјела.

Исте оцјене о сукобу криминалних група наведене су и у документима Европског парламента и Савјета ЕУ, пише „Дан“, а пренос РТЦГ.

У извјештају ЕК наводи се да је број хапшења припадника криминалних група достигао до сада невиђених 333 лица од 2018. године до првог квартала 2019. године, укључујући и 19 хапшења у иностранству.

-Цјелокупан систем кривичног правосуђа треба да постане ефикаснији, оперативнији и више одвраћајући, укључујуци ту и начин на који се случајеви организованог криминала рјешавају у судовима. Судски поступци су превише дуги, а вишеструка одлагања честа. Та дуга одлагања, али и недостатак повјерења између тужилаштва и судова, након неких контроверзних ослобађајућих пресуда посљедњих година, довели су до тога да тужилаштво у великој мјери користи споразум о признању кривице - наводи се у извјештају.

Како је истакнуто, осумњичени починилац кривичног дјела, који постане свједок сарадник у истрази, изузима се од законског поступка без обзира на тежину дјела које је починио.

-Као резултат тога, упркос неким значајним изузецима, одговор кривичног правосуђа, генерално гледано, дјелује благо са затворским и новчаним казнама и одузимањем имовине који су несразмјерно мали у односу на тежину кривицног дјела - наведено је у извјештају Европске комисије.

Како се тврди, Црној Гори је потребно да приоритетно успостави централизовану базу података у области организованог криминала и корупције на високом нивоу.

-Црна Гора има националну оцјену опасности од тешког и организованог криминала, али треба да је више користи стратешки како би усмјеравала своје оперативне приоритете у борби против организованог криминала - оцијенили су из Европске комисије.

Траже и боље резултате у спречавању прања новца.

На проблем организованог криминала, како се подсећа, недавно је упозорио и Европски парламент у резолуцији о Црној Гори.

- Поздрављамо чињеницу да је остварен одређени напредак у борби против организованог криминала, посебно у погледу јачања капацитета и професионалности полиције. Подстиче Црну Гору да настави да улаже напоре у тој области, посебно у борби против криминалних мрежа које дјелују на медународном нивоу, с посебним нагласком на борби против прања новца, трговине људима, дрогом и оружјем, незаконитих игара на срецу и кријумцарења цигарета - наводи се у документу Европског парламента.

Европска комисија је у неформалном радном документу о поглављима 23 и 24 поново указала на проблем међународног дјеловања црногорских криминалних група.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана