Очерупана једрилица која се насукала на плажи у Рафаиловићима

GS
Foto: Vijesti.me

БУДВА - Упркос упозорењу грађанима да не прилазе пловилу које је превозило илегалне имигранте и остало насукано у Рафаиловићима - јер није безбједно и предмет је истраге, непознати починиоци однијели су неке д‌ијелове.

Једрилица “Кристал ривер”, која је кориштена за илегални превоз миграната између Грчке и Италије, насукана и даље стоји на плажи у Рафаиловићима, а и поред апела из Јавног предузећа за управљање морским добром грађанима да не прилазе пловилу, јер поред тога што није безбједно, оно је и даље предмет истраге, већ су почеле да нестају ствари и опрема са ње.

Поред тога, грађани који су контактирали редакцију “Вијести” упозоравају да најављено невријеме и јаки југо могу једрилицу да потпуно униште.

Та 11,6 метара дуга једрилица је 1. октобра напуштена у Јонском мору, након што је италијанска обалска стража са тог пловила спасила 55 миграната и ношена морским струјама послије пуних 40 дана се насукала на црногорску обалу у Рафаиловићима.

“Као што је јавност претходно већ упозната са детаљима око једрилице “Кристал ривер” која је пловила под турском заставом и која је насукана на локацији Будва-Ђевиштење, плажа 16А, служба за контролу Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе по информацији да се пловило налази на поменутој локацији, изашла је на терен и у присуству Инспекције сигурности и безбједности поморске пловидбе, констатовала затечено стање”, саопштено је “Вијестима” из Јавног предузећа Морско добро.

На основу тога сачињена је и службена забиљешка, те контактирана Управа поморске сигурности и управљања лукама ради консултација и могућности евентуалног поступања.

“Оно што Јавно предузеће ради је да редовно, као и службеници УПСУЛ-а, обилази локацију, у међувремену смо у координацији са локалним службама освијетлили локацију како би се умањила могућност отуђивања опреме са једрилице што је био случај у прве двије до три ноћи (отуђен је сплав за спашавање и бокобрани). Апелујемо на грађане да не прилазе пловилу које је Управа полиције оградила траком - једно што није безбједно а друго што је и даље предмет истраге. Од тренутка када се створе предуслови да Јавно предузеће поступа, ако то буде случај, без задршке ће одреаговати и поступити по рјешењу - налогу, те пловило одсукати и превести на безбједну локацију. Јавно предузеће остаје на вези са УПСУЛ-ом и ургираће код надлежних да се радње које се предузимају убрзају како би се пловило сачувало од даље штете, с обзиром на неповољне временске прогнозе”, казали су из тог државног предузећа.

Патролни чамац ЦП321 италијанске Обалске страже је почетком октобра на око 95 миља удаљености од мале италијанске луке Роћела Јоника, пресрео “Кристал Ривер” на којој се налазило 55 миграната који су покушавали да се из Турске том једрилицом домогну Италије.

Једрилица која је вила турску заставу није била способна за пловидбу па су припадници италијанске Обалске страже са ње евакуисали све мигранте и “Кристал ривер” препустили неној судбини.

Надлежне државне институције, истражни органи, Од‌јељење безбједности Будва, Инспекција сигурности и безбједности поморске пловидбе, Министарства саобраћаја и поморства, сектор граничне полиције и ЈП Управљање морским добром Црне Горе имају координисане активности око правног статуса једрилице.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана