Колико ће трајати војни рок у Хрватској

GS
Foto: Вечерњи лист

ЗАГРЕБ - За обучавање хрватских војника у склопу новог обавезног војног рока који намјерава да уведе влада Хрватске одабрана су четири велика центра за обучавање.

Војнике ће обучавати 650 војних инструктора, пише Јутарњи лист.

Министарство одбране и Главни штаб Оружаних снага одабрали су модел војног обучавања младих Хрвата.

Ни два мјесеца нису прошла од дана када је премијер Андреј Пленковић на питање о увођењу обвезног војног рока рекао да то не долази у обзир, али је могућ "неки курс" до приједлога Главног штаба да се, како сазнаје Јутарњи лист, уведе тромјесечно обавезно "Темељно војно оспособљавање".

То је службени назив иако ће га готово сви звати обавезни војни рок.

Према ријечима саговорника Јутарњег листа, војно оспособљавање било би обавезно за све младиће када напуне 18 година, а жене би могле да учествују добровољно.

За сада је само ријеч о приједлогу МОРХ-а и Главног штаба који тек треба да усвоје влада и Хрватски сабор. Како сазнаје Јутарњи лист, у војним круговима сматрају да су три мјесеца сасвим довољна за војну обуку током које би нагласак био на физичкој припреми полазника те савладавању основних војних вјештина.

На завршетку војник би требало да буде обучен за стријелца, односно да прође основе баратања личним пјешачким наоружањем и да буде физички припремљен.

Према процјенама, годишње би на располагању требало бити око 17.000 младића, а очекује се да би барем њих 15.000 могло завршити војно оспособљавање, док би преостали дио завршио на цивилном служењу војног рока због приговора савијести или би били проглашени здравствено неспособним за војну службу.

Саговорници Јутарњег тврде да тромјесечна војна обука неће утицати на редовно похађање факултетске наставе. Војни рок је у Хрватској суспендован 2008. године, а очекује се да ће се вратити идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана