Кажњен начелник општине: "Случајно" у јавној кући потрошио новац из буџета

Г.С.
Foto: Тпортал.хр

МУРТЕР - Комисија за одлучивање о сукобу интереса казнила је данас са 1.600 евра начелника општине Муртер – Општина Корнати Тонија Турчинова због злоупотребе службеног положаја.

Турчинов је, како су појаснили, прекршио члан 7. ц Закона о спречавању сукоба интереса тако што је дописом Управном одјељењу Шибенско-книнске жупаније затражио хитно поступање у вези са случајем у којем је лично тражио издавање грађевинске дозволе за реконструкцију његовог имања у Муртеру.

У хитном налогу је тражено да се убрзају ствари од интереса за општину, углавном грађевинско земљиште, међу којима је било и његово. По хитном налогу, дозвола му је издата 09.2.2022.

Комисија је предмет отворила по службеној дужности на основу медијских извјештаја, након чега су затражили информације од општине и жупаније.

„Картица слична мојој”

Турчинов је у априлу 2019. платио у јавној кући у Аустрији службеном картицом општине Муртер. У аустријском клубу „Ла Кокоте” потрошио је 1.560 евра из буџета.

Он је тврдио да је грешком искористио картицу у клубу јер је слична његовој приватној картици, и да је лично покрио трошкове смјештаја општинске делегације у хотелу  у Клагенфурту како би надокнадио штету Општини.

Хотел је Телеграму оспорио аутентичност рачуна, па је портал објавио да је Турчинов фалсификовао рачун за трошкове у хотелу како би прикрио трошкове јавне куће.

Он је након избијања афере најавио да подноси оставку на функцију одборника у Жупанијској скупштини, али и да ће, уз подршку колега и суграђана, наставити да ради на пројектима које је започео у Општини Муртер – Корнати.

Другим ријечима, остао је начелник.

Против Турчинова је у децембру прошле године пред Жупанијским судом у Сплиту подигнута оптужница за кривична дјела злоупотреба положаја и овлаштења и подстрекавање на злоупотребу положаја и овлаштења.

Оптужница је подигнута и против предузетника Томислава Пешића, који се сумњичи да је подстицао Турчинова на злоупотребу положаја и овлашћења, пише Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана