Хрватска: Дестинација и транзит за жене и дјецу за сексуалну експлоатацију

Srna
Хрватска: Дестинација и транзит за жене и дјецу за сексуалну експлоатацију

ЗАГРЕБ - Хрватска је у посљедњих пет година дестинација и земља транзита за жене и дјецу за сексуалну експлоатацију, а увоз људског робља углавном се одвија из балканских земаља и централне Европе, пише портал "Индекс" позивајући се на анализу из часописа који излази на Факултету политичких наука у Загребу.

Према тим наводима, ранијих година је у оквиру великог мигрантског таласа и један број авганистанских и пакистанских миграната био присиљен да сексуалним услугама отплати трошкове илегалног транспорта.

"Индекс" наводи, позивајући се на чланак из научног студентског часописа "Мали Левијатан", да Хрватска политика рјешавања проблема трговине људима у фокус ставља злочин, а у земљама са знатно осјетљивијом политиком заштита жртава.

У Хрватској је, у поређењу са другим државама, премала казна за вршење и учешће у криминалу трговине људима. Од 17 осумњичених 2016. година, суд је осудио три починитеља на мање од три године затвора, истакнуто је у часопису.

Даље се наводи да у Хрватској напори на збрињавању жртве услиједе тек након учињене штете, док на примјер Шведска највећи напор ставља на то да спријечи могућности да грађани уопште постану жртве.

Разлике у приступу и резултатима очитују се и у оцјенама које те државе добијају у анализама успјешности сузбијања трговине људима. У оцјенама америчког министарства спољних послова Хрватска је од три могућа ранга стављена у други, а Шведска у први.

Индекс ропства у Хрватској износи 5,99, што значи да је шест становника изложено неком облику трговине људима на њих 1.000, док шведски индекс износи 1.58.

Због ниског ризика и високог профита трговање људима један је од најпрофитабилнијих криминала, одмах иза трговине дрогом и оружјем.

Жртва се најчешће постаје преваром, тако да јој се нуде разни легални послови за примамљиве накнаде, индивидуално, преко агенција или огласа, а потом долази до отмице у којој се жртви одузимају сва права, објашњено је у тексту.

УН процјењују да око 70 одсто укупне трговине људима има сврху сексуалне експлоатације, те да је половина жртава малољетна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана