Гараже толико поскупјеле да коштају као стан

Срна
Foto: Илустрација

Да су станови у Хрватској изузетно поскупјели и није нека новост, али мање је познато да су и обичне гараже данас достигле недавне цијене станова.

И то оних у новоградњи, пише Јутарњи.хр.

Није необично да се нуде већ од преко 2.000 евра по квадрату, посебно у Загребу и већим градовима на обали Јадрана.

Дакле, говори се о затвореном простору, намјењеном сигурном држању аутомобила и других ствари која по правилу имају четири зида, односно неку врсту бочних преграда и врата, као и светло и то је то. Већина нема прозоре, санитарије или икакву другу опрему, којом би се донекле могла оправдати папрена цена.

Међутим, купаца свеједно има, па чак и за понуде од којих би се већини могло завртјети у глави. За гаражу у центру Загреба, додуше у новијој згради старој тек три године и површине 38 квадратних метара, непознати купац недавно је издвојио чак 150.000 евра.

Престижна локација је сигурно одиграла кључну улогу у цијени јер паркирних мјеста у градовима хронично недостаје, нарочито у центрима, па је можда лако схватити да се гараже тамо продају по цијени мањег стана на периферији. Међутим, данас се и за гараже у загребачким квартовима попут Кајзерице, Равница или Трешњевке тражи 45.000 евра.

Приликом куповине стана у новоградњи вриједност квадрата гараже се обично рачуна 50 одсто од цијене квадрата стана.

Међутим, када је гаража у слободној продаји на отвореном тржишту тада цијену одређује закон понуде и потражње.

У Сплиту, који је поред Дубровника најскупљи град по цијени некретнина у Хрватској, гаража у огласима практично и нема. У најпопуларнијем огласу не може се пронаћи на 10 гаража понуђених на продају. Са обзиром на то да их хронично недостаје, њихове цијене се крећу око 50.000 евра и тренутно су траженије од станова па се често продају и прије него се огласе.

Треба имати на уму да су цијене некретнина у Сплиту астрономске и да је онде прошле године, према Државном заводу за статистику, просјечни четвороструки метар продатог стана коштао невјероватних 3495 евра. Свеједно је шокантно што је једна гаража на Мејама прошле године продана за 80.000 евра.

За тај се износ пре коју годину могао купити једнособан мањи стан на периферији Сплита. Једнако је невјероватно да се за обично паркирнг мјесто у гаражи (дакле, не говори се о затвореној гаражи), у Сплиту тренутно тражи од 25 до 40.000 евра, односно више од 2.000 евра по квадрату.

Ситуација није пуно боља нити у Загребу – најскупља гаража коју смо пронашли у огласу величине је 20 квадрата, а смјештена је у згради коју је у Стројарској улици изградила компанија ВМД. Истина, опремљена је струјом, квалитетним моторизованим вратима, има поплочан под и видео надзор и чувара у склопу објекта. Власник је продаје директно, без агенције и пратећих трошкова, и за њу тражи папрених 60.000 евра. Дакле, округло 3.000 евра по квадрату.

У Врбанима је ипак, на продају понуђена класична гаража величине 16 квадрата с обичним бетонским подом и једноставним металним вратима. Такође, има и две утичнице. Цијена? Власник за њу тражи 43.000 евра, односно чак 2688 евра по квадратном метру.

Пуно повољнија није ни гаража на Кнежији од 19 квадрата која, додуше, има електрична врата на даљинско управљање, одвојену струју са засебним мерачем, воду и канализацију па се може преуредити и упословни простор, пише у огласу. Продаје се за 40.000 евра или 2.105 евра по квадрату.

Затворене гараже су скупе, али ако сте се понадали да су отворена паркирнг мјеста у гаражама нешто повољнија, задржите дах. У Загребу, за паркинг место у гаражи без пардона се тражи око 20.000 евра, а цена се неретко пење и на преко 25.000 евра и то у квартовима попут Боровја, Житњака или Сесвета. Чак и паркинг место на спољном, отвореном паркингу у Загребу стоји више од 1.000 евра по квадрату.

Да ситуација није пуно боља ни у другим већим хрватским градовима показује и пример Ријеке. Тамо је такође практично немогуће пронаћи гаражу на продају, а оно мало што се нуди кошта око 30.000 евра. У оближњој Опатији цене су још папреније – тражи се и 45.000 евра за гаражу мању од 20 квадрата.

Једино је Осијек остао колико-толико нормалан по цијенама. У просиеку се тражи 1.000 евра по квадрату, па се у Осијеку пристојна гаража може наћи за 12 до 15.000 евра. Међутим, то мало што значи било коме ко не живи у граду на Драви.

По ономе што се види у огласима, најскупље гараже налазе се у склопу стамбених зграда. Не требају бити посебно уређене да би их власници ценили преко 3.000 евра по квадрату.

Приликом куповине са станом вриједност квадрата гараже се обично рачуна 50 одсто од цијене квадрата стана. Али када је гаража у слободној продаји, онда цијену одређује закон понуде и потражње.

Опрема гараже не утиче превише на цијену, па струјом покретна врата или прикључак за воду и нису велики продајни адути. Разлог? Гаража углавном нема и свака брзо нађе купца.

У Загребу се цијене чак и једноставнијих гаража у квартовима попут Сигета, Житњака или Сесвета неријетко пењу и до 50.000 евра.

Градња гараже чини се чак исплативијом од градње стана. Већ се и обично паркирнг мјесто у гаражи – дакле, без икакве преграде – цијени око 20.000 евра

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана