Црна Гора одбила да врати драгуље вриједне 300 милиона евра

Срна
Црна Гора одбила да врати драгуље вриједне 300 милиона евра

Влада Црне Горе одбила је да у поступку медијације призна тужбени захтјев и врати 28 килограма полудрагог камена – опала, а ријеч је о драгуљима заплијењеним прије више од 10 година на Аеродрому Подгорица, наведено је у извјештају Заштитника имовинско-правних односа.

Поступак је у току пред которским Основним судом, а вриједност спора је 300 милиона евра. Суд је забранио држави да располаже овим предметима до правоснажног окончања спора, преноси Радио-телевизија Црне Горе.

Поступак је покренут по тужби Роберта Фањека и Антони Стреленски, након што су заплијењени опали проглашени државном имовином и смјештен у трезор Централне банке Црне Горе.

Они траже да им буде враћено полудраго камење и у тужби наводе да је оно вриједно 300 милиона евра, као и накнаду због његовог оштећења и нестанка пет килограма јер се сада у трезору Централне банке налази 28 килограма, измакле добити за протекли период и затезних камата.

У извјештају Заштитника имовинско-правних односа наведено је да је ријеч о предметима унесеним у Црну Гору, а да претходно нису пријављени царини на Аеродрому Подгорица.

Поступак је овај пут покренут пред Основним судом у Котору док је претходно тужба повучена пред Основним судом у Никшићу.

"Основни суд у Котору усвојио је приједлог за одређивање привремене мјере и забранио држави да располаже овим предметима до правоснажног окончања спора. Поступак је у току, а Влада Црне Горе одбила је да у поступку медијације призна тужбени захтјев и врати опале", наводи се у извјештају.

Которски суд зауставио је извршну власт у намјери да прода драгуље.

Колекцију опала су преко аеродрома из Цириха на подгорички аеродром у јулу 2011. донијели јужноафрички држављани Фењек и Стреленски.

Њих двојица су 2012. године пријавили полицији власника будванског хотела "Белви" Бранка Ћупића којег су оптужили да им је, како су рекли, "на превару узео драгуље". Полицији су испричали да их је Ћупић 2011. године сачекао на подгоричком аеродрому, гдје су "заобишли царину" и повео у хотел као његове госте, а драгуље оставио у хотелском сефу.

Када је Ћупић, према њиховим тврдњама, годину касније одбио да им врати драгуље пријавили су га полицији.

Након пријаве, полиција је заплијенила драгуље, а подгорички Основни суд их у септембру 2012. године трајно одузео јер су, како пише у рјешењу, унесени мимо царинских прописа, што је кривично дјело.

С обзиром на елемент кривичног дјела приликом уноса, опали су постали државно власништво и завршили у сефу Централне банке Црне Горе.

Мјерењем је утврђено да је највише ватреног, бијелог и црног опала. Само један камен тежак је четири килограма и 400 грама. Колекција садржи и 14 Фигурица у облику животиња које су тешке нешто више од килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана