АНАЛИЗА “ГЛАСА”: О новом предсједнику Црне Горе одлучују гласови из резерве

Вељко Зељковић
АНАЛИЗА “ГЛАСА”: О новом предсједнику Црне Горе одлучују гласови из резерве

ПОДГОРИЦА - Најдуговјечнији лидер у Европи Мило Ђукановић, који више од 30 година влада Црном Гором, поручује да не планира да изгуби у другом кругу предсједничких избора који ће бити одржани 2. априла, док његов противкандидат, ново лице црногорске политичке сцене Јаков Милатовић из покрета “Европа сад” самоувјерено каже: “Мило иде у политичку пензију”. Ко ће на крају побиједити?

Према мишљењу саговорника “Гласа Српске”, постало је готово извјесно да ће Ђукановић у другом кругу ових избора бити поражен од Милатовића, јер је лидеру ДПС-а практично остао само један кец у рукаву, али доста споран - гласови мањина и дијаспора.

Ђукановић је на претходним предсједничким изборима 2018. славио већ у првом кругу са више од 180.000 гласова (53 одсто), док је сада у првом кругу добио подршку мало више од 120.000 грађана (око 35 одсто).

Да ли он може надокнадити тај губитак од 60.000 гласова у другом кругу ових избора, који многи називају историјским, односно колико је реална његова математика да му већа излазност националних мањина и гласови из дијаспоре могу помоћи? Лидер ДПС-а, наиме, рачуна на неких нових 40.000 гласова у другом кругу, за шта вјерује да ће му бити довољно.

Подаци Државне изборне комисије показују да је најмања излазност била у општинама и срединама које иначе важе за упоришта ДПС-а. Управо на ту карту игра и Ђукановић надајући се да би му ови гласови мањина могли обезбиједити неопходну предност за побједу.

С друге стране, Милатовић рачуна на најављену подршку Демократског фронта, Демократа, Уједињене Црне Горе, Грађанског покрета УРА и Демоса, што би могло бити довољно за побједу, чак и ако Ђукановић успије анимирати националне мањине и дијаспору. Чија математика ће се на крају показати исправнијом?

Колапс ДПС-а

У случају да Мило Ђукановић изгуби у другом кругу предсједничких избора, а што постаје готово све извјесније према процјенама аналитичара, то ће највјероватније довести до великог колапса унутар ДПС-а. Ово мишљење дијели и Павићевић.

- Уколико буде разума, то би ДПС могло да усмјери ка доктринарној и кадровској реформи која би за посљедицу имала очување каквог-таквог утицаја те странке у политици и Црној Гори. Уколико се то не деси, онда ће ДПС завршити као маргинална странка која је била Ђукановићев лични пројекат и “ван мен” шоу - каже он.

Политички аналитичар из Београда Ђорђе Вукадиновић, који је погодио редослијед у првом кругу ових предсједничких избора, али и проценте, тврди да је други круг готово ријешен и да је само питање са којом разликом ће тријумфовати Милатовић. Сматра да Ђукановић може у другом кругу да рачуна на 40 одсто гласова, можда и 45 одсто, али уз велику мобилизацију дијаспоре, која му је у претходним изборним циклусима пружала велику подршку. Каже и да је незамисливо да исход може бити другачији осим побједе Милатовића, што, како је додао, не значи да се неће играти до самог краја и да ће Ђукановић учинити све што може да побиједи.

Наводи и да лидер ДПС-а може у другом кругу да рачуна на гласове Драгиње Вуксановић Станковић - мада је, како појашњава, гро њих већ узео у првом - и на, како додаје, поправљање резултата у национално мјешовитим срединама. Међутим, наглашава да не мисли да ту постоји довољна резерва гласова да би актуелни шеф ДПС-а могао да очекује “нешто много више”.

С друге стране, каже да ће Милатовићу за побједу бити довољна подршка коју су му најавили Андрија Мандић и Алекса Бечић, односно ДФ и Демократе, па чак ако их њихови бирачи и не послушају у потпуности.

- Мислим да постоји један проценат бирача који је, незадовољан односима у већини од 30. августа 2020. године, прескочио први круг, али који ће у другом изаћи да гласа за Милатовића, односно против Ђукановића. То значи да није тачно да Милатовић нема одређену резерву мимо странака које су га подржале. Мислим да се људи у Црној Гори навикавају да ДПС није на власти. Без обзира на то што многи нису фасцинирани учинцима садашње већине, готово нико од њих не помишља да треба да се врате уназад и гласају за Ђукановића - оцијенио је Вукадиновић.

Политичке поруке

Кандидати за предсједника Црне Горе претходних дана били су доста политички активни шаљући различите поруке гласачима. Милатовић сматра како је дошло крајње вријеме да се грађани коначно изборе са наопаким режимом и препороде Црну Гору.

- Ђукановића треба послати у у прошлост. Црна Гора не припада једном човјеку, ово је земља свих нас - поручио је Милатовић.

Ђукановић је истакао како Црној Гори опет пријети великосрпство, што би је, како је истакао, могло бацити на кољена и затворити јој перспективу припадности европском систему вриједности.

Слично мишљење дијели и доцент на Факултету политичких наука Деспот Ковачевић, наводећи како сматра да је Милатовић велики фаворит на овим предсједничким изборима и да би његова побједа била посљедњи корак у развлашћивању ДПС-а. Он је оцијенио да су међу политичким актерима у Црној Гори увелико у току преговори о формирању власти у градовима и општинама, али и о формирању владе послије избора који тек треба да буду одржани у јуну, тако да ће, сматра, и то утицати на резултате предсједничких избора. Истиче да је на изборима 2020. ДПС развлашћен што се тиче владе, да су локални избори у октобру развластили ДПС у 20 од 25 општина у Црној Гори и да је као једино уточиште моћи и снаге ДПС-а остао Ђукановић као предсједник, што ће се највјероватније промијенити 2. априла.

Директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић, који обавља и дужност савјетника потпредсједника Владе Црне Горе, поручује да је већ све ријешено.

- Јаков побјеђује, а Мило одлази у политичку пензију. Само је питање колико ће убједљива бити побједа. Атмосфера у Црној Гори је таква да нема никакве неизвјесности. Иначе, Мило је био један од слабијих кандидата ДПС-а на овим изборима зато што се још од 30. августа 2020. године у јавности третира као губитник и зато што он лично мобилише велики број гласача против себе. Дакле, огроман је број људи који ће гласати против њега - сматра Павићевић.

Наводи да је Ђукановић од прошлих избора па до данас изгубио трећину гласача, што је, каже, огроман и ненадокнадив пад.

- Данас већина Албанаца више не гласа за Ђукановића, баш као и добар дио Бошњака. Њему више нико не вјерује. Његов ауторитет је истопљен. Не постоје резервоари гласова на које он може да рачуна. То значи да ће 2. априла бити учвршћени идеали велике августовске побједе из 2020. године и да се иде ка пуном развлашћивању Ђукановића и његовог ДПС-а. Политичка сцена у Црној Гори улази у постђукановићевску еру - каже Павићевић за “Глас Српске”.

Резултати другог круга ових предсједничких избора сигурно ће имати утицаја и на предстојеће парламентарне изборе, заказане за 11. јун, што би могло довести до прекомпозиције на политичкој сцени Црне Горе. Указује на ово и Павићевић, наводећи како је сигуран да Црна Гора улази у један период када ће се правити нова архитектура политичке сцене у оквиру које ће се кључно такмичење за утицај водити између опција које су развластиле Ђукановићев ДПС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана