УЧК напала зграду Владе Македоније

Агенције
УЧК напала зграду Владе Македоније

Скопље - Ослободилачка народна армија, позната и као македонска УЧК, преузела је одговорност за ракетирање зграде Владе Македоније у Скопљу 28. октобра.

У обавјештењу послатом електронском поштом, које је потписао до сада јавности непознат "Куштрими", наводи се да је ракетни напад на зграду македонске Владе извела елитна јединица ОНА "Хасан Приштина", са "специјалном бригом да не буду угрожени животи људи у згради".

У саопштењу које је објавила телевизија Алсат М наводи се и да је у координисаној акцији јединица "Хасан Приштина" 28. октобра мета напада требало да буде, осим зграде Владе и суда, и полицијска станица у Скопљу али да се од тога одустало да не би било људских жртава.

Као разлог за напад ОНА у саопштењу наводи "незадовољство спровођењем шовинистичке политике Владе према Албанцима и неиспуњавање оквирног Охридског споразума", по коме је 2001. године, након сукоба са македонским снагама безбједности, ОНА разоружана.

У саопштењу се такође наводи да "Албанци у Македонији преживљавају 'Кристалну ноћ' због терора македонске шовинистичке Владе који свакодневно угрожава албанске породице", а поводом тога позвана је и међународна заједница али и албански политичари, посебно они који учествују у раду Владе, да реагују.

Македонско Министарство унутрашњих послова још се није званично огласило поводом тога ко је могући починилац инцидента у коме је са два пројектила ракетним бацачем погођена зграда македонске Владе.

У ноћи 28. октобра од 20.30 до 21.00 часа ракетним бацачем гађана је зграда Владе Македоније, при чему је један пројектил завршио на кровној конструкцији а други на другом спрату објекта у коме у том тренутку није било никога.

У сличном нападу 2007. године два пројектила која су тада испаљена завршила су поред зграде македонске Владе, док починиоци и мотиви тог инцидента никада нису откривени.

Ослободилачка народна армија (ОНА), позната и као македонска УЧК, сукобила се у току 2001. године са македонским снагама безбједности а оружани конфликт на територији Македоније завршио се потписивањем Охридског оквирног споразума према коме су Албанци у Македонији добили већу аутономију као и учешће у републичкој власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана