Саудијска Арабија: Земља у којој је забрањена Нова година

Танјуг
Саудијска Арабија: Земља у којој је забрањена Нова година

Вјерска полиција ултраконзервативне Саудијске Арабије упозорила је грађане да не смију да прослављају Нову годину, наводи данас саудијски дневник "Оказ".

Комисија за промоцију врлина и спречавање порока или Мутава, како се званично зове вјерска полиција, образложила је ову забрану едиктом врховног Комитета вјерских поглавара, којим се забрањује прослава Нове године, пише "Оказ".

Саудијска Арабија је званично прихватила муслимански календар, за разлику од других сусједних земаља које прате Грегоријсански календар, преноси Франс прес.

Вјерска полиција спроводи законе краљевства којима је предвиђена строга забрана мјешања међу половима и прикривање цјелог тијела и главе жена када се налазе у јавности.

Та полиција, такође, обилази продавнице како би се увјерила да су затворене у вријеме молитве.

Како наводи француска агенција, Вјерска полиција је у више наврата била оптуживана да злоупотребљава своје надлежности. Од доласка имама Абдулатифа бин Абдулазиза ал Шеика на њено чело у јануару 2012, међутим, припадници ове јединици више не смију да користе необиљежена возила.

Мутава, такође, традиционално забрањује продају црвених ружа и осталих поклона на Дан заљубљених, 14. фебруара, подсјећа АФП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана