Китаровић: Ако Хрвати желе трећи ентитет, подржаћу их

Срна
Китаровић: Ако Хрвати желе трећи ентитет, подржаћу их

Сарајево - Нови предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да ће подржавати рјешења и приједлоге које буду ставили на сто легитимни хрватски представници у БиХ, укључујући и захтјев за формирањем трећег ентитета.

"Да ли ће то бити каква кантонална рјешења или трећи ентитет, ја то у овом тренутку не могу рећи, али ћу их подржавати у њиховим захтјевима", рекла је Китаровићева за Федералну телевизију.

Она је истакла да вјерује да ће њена прва званична посјета бити управо посјета БиХ.

"Прва моја брига је Хрватска, због тешке социјалне и економске кризе. Али, и положај хрватског народа у БиХ, као и Хрвата у Србији и Црној Гори биће високо на мом дневном реду", рекла је Китаровићева, додајући да вјерује у будућност БиХ којој жели све најбоље.

Она је рекла да жели да БиХ буде еманципована земља која ће снажно кренути пут чланства у ЕУ и NATO, наводећи да су промјене потребне да би БиХ нормално функционисала.

"За то су потребне снажне унутрашње реформе, а један од неопходних услова јесте да хрватски народ коначно постане равноправан - конститутивно и у сваком другом погледу на цијелој територији БиХ. У томе ћу подржавати захтјеве легитимних представника хрватског народа", навела је Китаровићева.

Она додаје да би био пожељан договор сва три народа, као и националних мањина у БиХ, те да би у супротном требало организовати међународну конференцију у вези са будућношћу, унутрашњим уређењем и функционисањем БиХ, у шта би били укључени међународна заједница и САД.

Китаровићева каже да ће тражити надоградњу Дејтонског мировног споразума, те да британско-њемачка иницијатива има својих предности, али има један велики недостатак - да се не пружа равноправност хрватском народу у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана