Дјечаци у вртићу у Котор Варошу за казну голи чистили тоалет

Милијана Латиновић
Дјечаци у вртићу у Котор Варошу за казну голи чистили тоалет

Котор Варош - Васпитачица у вртићу "Лариса Шугић" у Котор Варошу натјерала је два петогодишњака да голи чисте тоалет, након што су мокрили поред ЊЦ шоље.

Испричао је то "Гласу Српске" Драган Ђекановић, отац једног од дјечака који су кажњени, казавши да су он и супруга за овај случај сазнали када им је син по повратку кући испричао како је био кажњен.

- Рекао је да су он и другар мокрили поред ЊЦ шоље и да их је васпитачица скинула и натјерала да голи чисте што су упрљали. Да ли су дјеца то намјерно учинила или је било случајно, не знам, али није у реду да голим рукама, без одјеће чисте тоалет. Могли су да покупе бактерије, руке им нису опрали након тога, нити обукли чисту одјећу. То је понижавање дјеце - казао је Ђекановић и додао да их о овом догађају нико из вртића није обавијестио.

Истиче да су директор вртића Младен Тепић и васпитачица Славица Лујић, на њихов захтјев да објасне оправданост казне коју је њихов син добио, потврдили причу малишана. Ђекановић додаје да га је изненадило то што су обоје тврдили да је тјерање дјеце да чисте тоалет нормалан васпитни поступак. Тепић је јуче на наше питање о овом случају казао да нема ту шта да коментарише.

Инспектор-просвјетни савјетник за предшколско васпитање и образовање у Републичком педагошком заводу Стака Николић каже да је у васпитању дјеце дозвољена само казна која не угрожава ни психичко, ни физичко здравље дјеце.

- Ако је тачно да су дјечаци голим рукама и без одјеће чистили тоалет, то није примјерено. Казна би била прихватљивија да им је васпитачица дала рукавице и крпу да обришу неред који су направили, уз нагласак да то што су учинили није лијепо и да тако не треба да се понашају ни код куће - објаснила је Николићева.

Психолог Александар Милић наглашава да се дјеца у овом узрасту спонтано понашају, те да при томе уз игру често знају да испоље одређено понашање.

- Дјецу прво треба учити како се користи тоалет, понављати им то ако треба и неколико пута да би научили. У ту сврху никако се не користи казна, поготово не оваква, гдје су дјеца изложена нехигијени и могу да доживе трауму. То је очигледно нека импровизација особе која апсолутно нема никаквих знања о васпитању дјеце - рекао је Милић.

Посљедице

Психолог Александар Милић каже да свако кажњавање изазива трауме код дјеце.

- Врло често дјеца након кажњавања повраћају, имају главобоље, осјећају одбојност према вртићу и не желе да иду тамо гдје су изложени казнама. То може имати утицај и на развој дјетета, посебно у пубертету - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана