Слободан Станић, кандидат СДС-а, ПДП-а и СРС “В. Шешељ” за начелника Новог Града: Вријеме је да се ствари помјере сa мртве тачке

Вељко Зељковић
Слободан Станић, кандидат СДС-а, ПДП-а и СРС “В. Шешељ” за начелника Новог Града: Вријеме је да се ствари помјере сa мртве тачке

Од око 8,5 милиона КМ, колико износи годишњи буџет општине Нови Град, скоро пет милиона оде на плате запослених у администрацији. Према ријечима кандидата СДС-а, ПДП-а и СРС “Војислав Шешељ” за начелника ове општине Слободана Станића, то је дугорочно гледано неодрживо стање.

- Министарство локалне управе и самоуправе јасно је дефинисало колики број запослених може бити у администрацији у односу на укупан број становника. Нажалост, са овом праксом запошљавања се наставило и у овом периоду. Примају се у радни однос и они који су у јавним предузећима добили велике отпремнине. Томе се мора стати у крај. Значи, мора доћи до промјене - каже Станић за “Глас Српске”.

ГЛАС: Шта очекујете од предстојећих избора?

СТАНИЋ: Очекујем да се након ових локалних избора ствари помакну са мртве тачке. Током прошле године Нови Град је прешао из средње развијених у неразвијене општине. Мислим да ту никако не припадамо. Грађани би на овим изборима требало да казне једну такву назадну политику. Вјерујем да су гласачи то препознали. Стога очекујем побједу. Мој изборни слоган, односно коалиције која ме подржава, јесте “Народ побјеђује”. Вјерујем у народ.

ГЛАС: Да ли имате план покретања са мртве тачке?

СТАНИЋ: Припремио сам обиман програм који се састоји од 80 мјера. Према мојим процјенама, вјерујем да се у општинском буџету могу остварити уштеде у износу од око 1,5 милиона марака. Та средства би се могла усмјерити на стимулисање отварања нових радних мјеста у Новом Граду. Општина тренутно на годишњем нивоу издваја 225.000 марака за пољопривреду, што је недовољно. Уколико побиједим, ја ћу тај износ сигурно повећати за додатних 200.000 марака. Овим новцем бисмо подржали онај дио аграра који није покривен мјерама ресорног министарства. Мислим како би и сваког септембра требало да буде подијељено по 100 марака за свако малољетно дијете са подручја наше општине, али и одређена новчана средства нашим пензионерима и борцима који су у изузетно тешкој и незавидној економској ситуацији. Наравно, покушаћемо ријешити и питање локалног дома здравља који грца у вишемилионски дуговима. Нажалост, слична ситуација је и у другим јавним предузећима. То се мора хитно промијенити. Потребно је преиспитати њихову ефикасност, али и досадашњи рад управних одбора и директора. Њихова одговорност се мора повећати, баш као и ниво овлашћења начелника служби. Начелник општине, да се метафорички изразим, не може свирати све инструменте. Његова улога је да буде диригент тог оркестра.

ГЛАС: Чиме гарантујете да ћете испунити сва ова обећања?

СТАНИЋ: Никада нисам одустао ни од чега. Имам своје принципе, којих се придржавам. То сам, у крајњој линији, и показао када сам својевремено био министар здравља. Ни тада нисам одустао од тих својих принципа, чак и по цијену смјене.

Приоритет

ГЛАС: Проблем који мучи Нови Град је и Трговска гора?

СТАНИЋ: Спречавање градње складишта радиоактивног отпада на Трговској гори мора бити приоритет нове општинске власти. Потребно се припремити за све правне кораке и тужбе према свим надлежним судовима, укључујући и Суд у Стразбуру, јер ако се остваре планови хрватских власти, могло би доћи до озбиљног угрожавања здравља наших грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана