Небојша Радмановић: Знамо како да сачувамо Српску

Жарко Марковић
Небојша Радмановић: Знамо како да сачувамо Српску

Концепт СНСД-а у овој кампањи био је да поднесе извјештај грађанима о свему што је урађено протеклих година и да им саопштимо шта ћемо радити у предстојећем мандату и то нас у великој мјери чини различитима од осталих кандидата, тврди Небојша Радмановић, носилац листе СНСД-а за Представнички дом Парламента БиХ у изборној јединици један.

Он каже да је кампања, која улази у завршницу, доста личила на претходне у смислу методологије приласка бирачима и истиче да је СНСД прихватио и неке модерније методе, прије свега путем нових канала комуникације.

- Држали смо се концепта одржавања трибина и митинга, што сви овдје раде још од 1996. године, и имали смо јасан план. Кандидати за највише функције говорили су генерално о нашим резултатима, великим пројектима и плановима за будући период, док су кандидати за парламенте у први план истицали и локалне теме - каже Радмановић за “Глас”.

ГЛАС: Како оцјењујете кампању на измаку?

РАДМАНОВИЋ: Било је прљавштина, али ми смо процјењивали да ће бити још горе, јер ово доба отвара могућност за разна монтирана чуда. Било је тога, али не превише. СНСД се тиме није бавио. Ушли смо у кампању поштујући све обавезе, водећи рачуна да пазимо на потенцијалне казне које смо очекивали од ЦИК-а, којем је Кристијан Шмит дао много шира овлашћења него што би требало. Грађанима смо рекли да настављамо радити. Наш концепт је да сачувамо Српску у овим границама, да сачувамо становништво, што је врло тешко, али чинимо све, имамо резултате у демографској политици и то ћемо наставити у још већем обиму. Ми смо показали да знамо како у Сарајеву сачувати Српску и о томе смо говорили грађанима. Кандидати за Народну скупштину су имали свој концепт. Циљ је имати што више гласова и двотрећинску већину која је, показало се, веома битна. Када кажем двотрећинска већина, то значи да се не одричемо својих коалиционих партнера без обзира на то што постоје снимци који казују да не раде баш у корист коалиције. Али ми се њих не одричемо ни у овој фази, а ни послије избора.

ГЛАС: Због чега су у кампањи изостале крупније теме попут пута у ЕУ, приче о НАТО-у, о рату у Украјини? Да ли је процијењено да су оне небитне грађанима?

РАДМАНОВИЋ: Нису небитне, напротив. Све то веома утиче на Републику Српску и о томе је у кампањи углавном говорио Милорад Додик као кандидат за најважнију функцију. Не можете на једном митингу објаснити свјетске сукобе. Истовремено, људе занима како ће и од чега живјети. Није то избјегнуто, имамо ми ставове о тим питањима, али она сада нису доминантна. Примјетно је да тога нема ни код опозиције, код њих је постојала само галама и неутемељене оптужбе да смо ми за НАТО и слично. А истина је другачија. Сви заједно јесмо направили одређене искораке, највише у концепцији Оружаних снага која јесте блиска НАТО-у, али је јасно да народ у Српској не жели у НАТО, а политичари то морају слушати. Када је у питању рат у Украјини, настојимо да не уђемо у ту причу, јер смо превише мали. Тај сукоб је страшан, али ми можемо само апеловати да се смире страсти и престану приче о нуклеарном рату.

ГЛАС: Зашто су изостала сучељавања? У ФБиХ свакодневно на јавном сервису организују расправе кандидата.

РАДМАНОВИЋ: Не може се рећи да тога потпуно нема. Јавни сервис РС је имао одређени распоред дебата и ту су учествовали Милорад Додик и Жељка Цвијановић, али њихови главни противници нису дошли.

СДС-а и ПДП-а нема на терену

ГЛАС: Како оцјењујете кампању политичких противника?

РАДМАНОВИЋ: Пред почетак смо имали различите процјене. Знали смо да смо јачи, али тешко је било процијенити колико. Изненађен сам да оба наводно главна противника немају партију на терену. Читав период у опозицији нису успјели да направе озбиљне партије. Кампању су свели на неутемељене оптужбе, нема оцјена шта се и како могло другачије урадити. Напади на појединачне кандидате не доносе им никакву корист. СДС и ПДП немају партију на терену и немају квалитетне програме које могу представити грађанима. Из угла СНСД-а је то добро, али суштински није добро за друштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана