Tржнице опстају упркос кризи: Задња пара за ајвар и мед!

Милош Васиљевић
Foto: Милош Васиљевић

Урбане тржнице широм највећег града Српске, омогућиле су купцима да у свим већим насељима надохват руке могу купити свјеже воће и поврће, салате али и мед, што им је смањило чекање у маркетима, а још важније, пазаре домаће и квалитетно.

Продавци причају да криза никад није била осјетнија па тако многи мјеркају, а само понеки купе. Екипа “Гласа Српске” искористила је јучерашњи лијеп дан и у насељу Обилићево разговарала са продавцима, али и купцима. На урбаним тржницама је и пољопривредно газдинство “Петрушић” гдје је основа мед, а Вера Петрушић наглашава  да је ово продајно мјесто идеално да вриједни произвођачи продају своје аутохтоне производе.

- Оно што је најважније јесте да купци пазаре домаће и квалитетно. Све што видите то је произведено код нас. Лакше је и за суграђане да не морају ићи у велике маркете или тржницу - рекла је Петрушићева.

Како каже, највише се пазари мед у комбинацији са органским производима.

- Имамо планински, ливадски и цвјетни мед. Долазе нам и млади и старији, јер сви конзумирају ово природно благо, а само треба пробати јер је уз мед све слађе - казала је Петрушићева.

Њен колега, који је своје производе изложио на сусједном штанду, Остоја Васић рекао је за “Глас” да је криза присутна те да међу купцима доминирају људи трећег животног доба.

- Највише купују мед који је 20 марака по килограму, али је провјерен. Људи траже само квалитет, а овај мед је из Бараћа. Највећи проблем јесте то што народ нема новаца, много њих дође, мјерка, гледају шта би могли пазарити - рекао је Васић.

На терену с­мо затекли највише пензионера који купују само оно што морају. Јелена Грбић рекла је за “Глас Српске” да живи надомак ове урбане тржнице и да јој је ово велика олакшица, али да највише купује у оној седмици кад буде пензија.

- Тешка су времена, водимо се оном народном: “Три пута мјери, једном сијеци” па тако и ја, обиђем све и видим гдје ми је најповољније. Ипак, желим да изразим задовољство, јер су ово домаћи производи и квалитет је оно због чега се враћамо овдје поново. Јуче сам купила ајвар, данас мед, такво нешто не можете купити у продавници - рекла је Грбићева.

Пензионер Марко Ракић казао је за “Глас” да до урбаних тржница долази сваки други да­н, јер увијек може купити нешто ново.

- Некада сте могли са 20 марака да купите пуну кесу, што данас није случај. Урбане тржнице посјећујем јер су ту људи са провјереним производима из околине Бањалуке. Велика је предност када знате да унучад једу здраво, тако да не може бити скупо - казао је Ракић и додао да је ово и збирно мјесто будући да најчешће своје вршњаке види управо у трговини. 

Празни џепови

Старија продавачица која се дуго бави овим послом казала је за “Глас Српске” да народ у џеповима има избројано шта ће купити за тај мјесец, тако да су им калкулације стално у глави.

- Некада се куповало на велико, данас од тога нема ништа. Продајем од лука, граха па до свијећа и чарапа, а сваки дан све је мање купаца. Предност је што нас људи знају и вјерују нам да производ вриједи - казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана