Суве славине у више бањалучких насеља, мјештани се сналазе како знају и умију

Катарина Шапоња
Суве славине у више бањалучких насеља, мјештани се сналазе како знају и умију

Прекомјерна потрошња воде, од када је уведено ванредно стање, довела је до тога да јуче у више бањалучких насеља дође до редукције.

Како су саопштили из “Водовода”, упркос свим њиховим апелима потрошња воде расла је из дана и дан, а пошто су најављене екстремне температуре очекују да ће тај тренд раста да се настави.

Дошло је, како кажу, до тачке када морају са апела да пређу на сљедећи корак, а то је да уведу редукције. Тако је од 12 часова јуче, па све до јутрос у шест часова редукцијом требало да буде обухваћено подручје које се водом снабдијева са резервоара Туњице.

- Ријеч је о насељима Пискавица, Поткозарје, више зоне Рамића и Барловаца те више зоне Пријаковаца и Драгочаја - појаснили су из “Водовода”.

Како кажу, потрошња на том систему је удуплана, а у понедјељак је премашила 3.500 кубика, док је редовна око 1.500.

- Желимо да грађани схвате да редукције зависе искључиво од потрошње, а распоред за даљу обуставу воде правићемо дан за дан - рекли су из “Водовода” и додали да ако буде добра попуњеност неће бити редукција.

- Ако буде критично, искључићемо снабдијевање водом на одређени период. Трудићемо се да то буде током ноћи, када људи спавају, а да сви имају воду током дана. Свако јутро ћемо објављивати искључења за наредна 24 сата - казали су из овог предузећа.

Подсјетили су да је и даље на снази ванредна ситуација и да вода треба да се употребљава искључиво за личне потребе и потребе домаћинства.

- Не смију се пунити базени, залијевати плочници, прати нешто ван куће. Разумијемо да треба залити башту, али не морате то радити свако јутро и свако вече - навели су из “Водовода”.

Како би се растеретила јавна водоводна мрежа упућен је и позив пољопривредним произвођачима да се јаве за допремање воде.

- Одсјек за послове цивилне заштите и Професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице су на располагању и по потреби ће становништву које посједује плантажне засаде и фарме, а који се налазе на стабилном систему снабдијевања водом, допремити воду неопходну за обављање ових дјелатности - саопштили су из Градске управе.

Према њиховим ријечима, пољопривредни произвођачи се могу обратити Центру за обавјештавање путем броја телефона 121, који ће даље усмјеравати грађане на секретара припадајуће мјесне заједнице.

Мјештанка Пискавице, Невена Грујић казала је како са супругом узгаја кукуруз и пшеницу, а имају и велику башту за личне потребе те да због редукције трактором у бачвама довозе воду из оближње рјечице.

- Прошле године воду нисмо имали десет дана те смо били приморани да је наручујемо од Цивилне заштите - појаснила је Грујићева.

Истиче како већ три године уназад љети по неколико дана немају воду па се сналазе како знају и умију.

- Те периоде смо прегурали онако како морамо, нико нас и не пита. Башту нисмо ни заливали из разлога што смо знали да ако то будемо радили, онда нећемо имати воду за основне потребе - истакла је Грујићева.

Пријечани

Предсједник МЗ Пријечани, Давид Понорац сматра да редукција воде у 21. вијеку током дана није прихватљива те наглашава да нису криви мјештани, него они који нису добро испројектовали цијеви за воду.

- Није у реду да се рестрикције уводе у било којем насељу током љета, јер смо знали да ће потрошња воде бити повећана те какви су капацитети базена и сматрам да је то грешка надлежних - појаснио је Понорац.

Како истиче, град се доводи у ситуацију да читаве године има пукотине на застарјелој инфраструктури, што, како истиче, узрокује губљење на десетине хиљада кубика воде дневно.

- Не улажу у поправку водоводне мреже, већ затварају чесме грађанима којима је вода потребна - истакао је Понорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана