Сњежна мећава захватила Бањалуку ВИДЕО

ГС
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА – Подручје Бањалуке и Крајине нешто иза поднева захватило је јако снијежно невријеме, које је на моменте наликовало сњежној мећави.

У Бањалуци је јутрос пао и први снијег у овој сезони.

Снијег је падао неколико минута, а на моменте је толико падао да је изгледао као мећава. Ипак, није се дуго задржао на тлу, осим у вишим крајевима.

Због сњежних падавина, екипе зимске службе су од раних јутарњих часова дјеловале у вишим дијеловима односно на платоу Мањаче, гдје и има снијега, док су на градском подручју у приправности и спремне су за дјеловање у случају потребе, саопштено је из Градске управе Бањалука.

Надлежне службе прате ситуацију и спремне су да интервенишу у складу са потребама, како у градским тако и у приградским предјелима, а из Одјељења за саобраћај и путеве подсјећају да је град подијељен на 14 подручја и то: шест градских и осам сеоских.

Иначе, задаци зимске службе су: машинско чишћење сњежних падавина са улица, тротоара, тргова, мостова, те локалних и некатегорисаних путева, спречавање настанка поледице на горе поменутим објектима посипањем соли и абразивног материјала, машинско и ручно чишћење сливника, ригола и других одвода, набавка соли и абразивног материјала.

Грађани су такође обавезни да уклањају снијег и лед испред стамбених зграда, свако испред свог улаза, затим да уклањају лед са кровова пословних и стамбених зграда, ако представљају опасност за пјешаке и возила, а власници и корисници пословних простора дужни су да уклањају снијег и лед са јавних површина уз објекат, у ширини најмање два метра.

При сакупљању снијега и леда, мора се водити рачуна о проходности коловоза и тротоара.

Извођачи радова, који ће у оквиру зимске службе одржавати проходност путева, улица и тротоара на градском подручју су предузеће „Чистоћа", а на сеоском подручју „Чистоћа" и „Козарапутеви".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана