Пресуде у корист „Еко топлана“ доказују: Рачуни за испоручену енергију морају бити плаћени без обзира на (не)постојање уговора

ГС
Пресуде у корист „Еко топлана“ доказују: Рачуни за испоручену енергију морају бити плаћени без обзира на (не)постојање уговора

БАЊАЛУКА - Корисници услуга „Еко топлана“ Бањалука који су користили испоручену топлотну енергију, дужни су је и плаћати без обзира на (не)постојање уговора у писаној форми.

Доказ за то је и посљедња правоснажна пресуда Вишег привредног суда у Бањалуци од 29. јуна ове године, која је само једна у низу другостепених, правоснажних пресуда у корист „Еко топлана“ Бањалука, којом се потврђује досадашња судска пракса Основног и Окружног суда у Бањалуци.

У образложењу ове пресуде, која је у посједу редакције, наводи се да непостојање писменог уговора који предвиђа одредба члана 16. Закона о комуналним дјелатностима, не ослобађа обавезе корисника да плаћа накнаду за испоручену топлотну енергију.

-Сваки корисник услуге мора да плати испоручену топлотну енергију, без обзира на то што нема уговор у писаној форми (јер облигациони однос постоји, будући да је предметни стан спојен на топлификациони систем града) - наводи се такође у образложењу ове пресуде.

Из „Еко топлана“ су, коментаришући ову пресуду, навели да она потврђује став „Еко топлана“ који је непромјењив од оснивања предузећа и преузимања комуналне дјелатности, да су корисници који су прикључени на топлификациону мрежу дужни да плате енергију коју су преузели. Иако се константо појављују различите дезинформације у јавности у вези са пресудама другостепених судова, „Еко топлане“ Бањалука истичу да на другостепеним судовима по питању утврђења постојања облигационог односа још није донесена пресуда коју су „Еко топлане“ изгубиле. Истовремено, сваки корисник има право да у складу са прописима одбије испоруку топлотне енергије, уколико је не жели, те да се искључи са система даљинског гријања у складу са важећим прописима.

Одлуком скупштине Града Бањалука прописана је процедура и начин искључења из система даљинског гријања који се од стране „Еко топлана“ у потпуности поштују и спроводе.

Подсјећају и да је Уставни суд Републике Српске у својој одлуци која је објављена у „Службеном гласнику Републике Српске“ број 82/19 од 04.10.2019. године заузео став да је процедура за издвајање са топлификационог система уставна и законита, односно није прихваћена иницијатива за оцјењивање уставности и законитости члана 22. став 4, члана 28. и 55. и члана 63, став 1. и 2. Одлуке о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије („Службени гласник Града Бањалука“ број 2/18, 40/18 и 12/19).

Из „Еко топлана“ поручују да је евидентно да повјерење корисника у њихов рад расте из године у годину, што потврђује и тренд повећања процента наплате који за прве три и по године постојања износи кумулативно око 93 одсто.

Осим тога, истичу да од 20.000 активних корисника свега око три одсто корисника није платило нити један рачун, док осталих 97 одсто корисника плаћа рачуне. Додају да су, на жалост, већина од наведених три одсто корисника постали „жртве“ злонамјерних дезинформација које су се појавиле у почетку рада „Еко топлана“, али које се и даље појављују, те да су се упустили у судске поступке без потребе.

У „Еко топланама“  вјерују да ће ове пресуде довести до смањења броја беспотребних судских поступака.

Адвокат Дарија Мирнић-Мајсторовић, која заступа ово предузеће, навела је да су  пресуде јасне и у корист „Еко топлана“. Наводи да су сви поступци по тужбама за утврђење постојања облигационог односа или како се често каже „постојања уговора“, другостепено пресуђени у корист „Еко топлана“. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана