Обишли смо Гајеву улицу у новом руху

Јасмина Салопек, Катарина Шапоња
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Радови у Гајевој улици, чија је реконструкција почела још у мају прошле године, при самом су крају па многобројни грађани не крију одушевљење изгледом новог шеталишта, али има и оних који сматрају да је све могло бити боље обављено.

Радници још увијек ужурбано раде, а не мањка ни радозналих посјетилаца. Бањалучанка Бранкица Б. коју смо срели како ужива на сунцу у Гајевој улици, рекла је за “Глас Српске” да је сада овај простор много љепши.

- Увијек је боље када се уради нешто ново што ће привући туристе. Не волим гужву и саобраћај и драго ми је што је у овој улици сада олакшано кретање пјешацима - појаснила је Бранкица Б.

Њена суграђанка Петра Николић сматра да ће зелене оазе бити најљепши украс ове улице.

- Свако ће пожељети да сједне на клупу и ужива у погледу на цвијеће које краси зелена острва. Сигурна сам да ћу често посјећивати ово прелијепо шеталиште - казала је она.

Са друге стране, власница једног од бутика који се налази у Гајевој улици Ина Куриџа сматра да се све могло урадити много боље за утрошени новац и вријеме.

- Шаре на коцкицама је требало да представљају асоцијацију на ријеку Врбас, а тај ефекат није постигнут - навела је Куриџа, истичући и то да расвјета није адекватна.

Према њеним ријечима, улица није довољно освијетљена и навече буде мрачно, зато што је постављено само пет бандера на великом простору.

- Ни у једном моменту се нисам бунила иако су радови углавном вршени испред моје радње, јер прва желим да ова улица буде лијепа - казала је она.

Додала је да је сугерисала и градоначелнику шта би било пожељно урадити како би привукли туристе, али можда и вратили дио уложеног новца.

- Умјесто жардињера које се протежу дуж читаве улице било би боље да су ставили штандове са иновативним слаткишима и сланишима, попут кафе у корнетима и комбинацији са сладоледом па и хот-догове - појаснила је.

Према њеном мишљењу, то би привукло много туриста, али и грађана, а уједно би град могао профитирати и надокнадити трошкове.

- Можда сам превише очекивала, јер су тако представили. Због радова затворена су три или четири локала - закључила је Куриџа.

Радови у Гајевој, који трају скоро годину, незадовољство су изазвали и код радника оближње пицерије, јер су морали да затворе башту.

- Када су нам рекли да морамо повући башту због радова то нам је аутоматски смањило обим посла - рекла је једна радница и додала како се нада да ће имати прилику поново да “раде пуном паром”.

Казала је и да једва чекају да радницима виде леђа, а то би требало да се догоди и брже него што суграђани мисле, јер је планирано да отварање манифестације “Бањалучког прољећа” буде уприличено сутра, на новом шеталишту.

Како су навели из Градске управе, поводом завршетка радова и отварања нове пјешачке зоне у Гајевој улици, данас, сутра и у недјељу биће организован шопинг викенд.

- Уз шопинг, у Гајевој улици посјетиоци ће моћи уживати у богатом забавном програму за све узрасте, јер ће управо и отварање овогодишњег “Бањалучког прољећа” бити организовано овдје на новом шеталишту - истакли су из Градске управе.

Приоритет пјешаци

Идеја града била је да ужи центар постане живљи и отворенији за пјешаке, туристе и бициклисте, а изградњом подземних гаража аутомобилски саобраћај био би измјештен из самог градског језгра.

- Наш је став да у ужем градском језгру заиста не би требало да се крећу и паркирају аутомобили те смо одлучили да изградимо савремено дизајнирану и најмодернију пјешачку зону са бројним садржајима - поручио је раније градоначелник Драшко Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана