Лисице комшије станара бањалучког насеља

Милош Васиљевић
Лисице комшије станара бањалучког насеља

БАЊАЛУКА - “Лисице су нам нове комшије”. Ово је најчешћа реченице која се могла протеклих дана чути у насељу Борик, јер их тамошњи мјештани гледају посљедњих дана свакодневно, што је унијело невјерицу, али и немир плашећи се потенцијалног напада на најмлађе.

У вечерњим сатима најлукавије животиње “патролирају” овим насељем, склониште налазе у живици, а храну код оближњих контејнера, при­ томе не показујући било какву бојазан од људи.

Ипак, с друге стране узнемириле су житеље овог дијела града. Свједок је и Бањалучанка Жељана Татић која је казала  за “Глас Српске” да данима виђа лисице, које се неријетко крећу у групама, што није пријатан призор.

- У посљедњих пет дана непрестано срећемо лисице у насељу Борик, на потезу од  Булевара Живојина Мишића до Кнежопољске улице. Није свеједно, посебно што је био случај њих три иду заједно. У овом насељу живимо годинама, а до сада нисмо имали сличних искустава - рекла је Татићева додавши да ове животиње виђа најчешће код контејнера.

Њена суграђанка Марија Кајкут наглашава за “Глас Српске” да су лисице постале свакодневица у овом дијелу града, те да их грађани могу очекивати иза сваке живице.

- Гледамо их уз Врбас, између двије школе, али и испред зграда. Највише се бринемо за дјецу, јер се сама враћају из школе, али на сву срећу до сада нису направиле никакав проблем - рекла је Кајкутова.  

Да су лисице посљедњих дана у Борику, упознати су и у локалном ловачком удружењу. Стручно лице за ловство у Ловачком удружењу “Змијање” Дарко Јованић рекао је за “Глас Српске” да имају пријаве суграђана, али да је све под контролом, те да нема разлога за страх, будући да нема бјеснила.

- Звали су нас грађани, а стручна служба удружења прати дешавања. На бази досадашњих искустава лисице долазе на шипражје и шикаре, оне су ту гдје имају могућност да се сакрију те да пронађу довољно хране, у овом случају контејнере гдје грађани бацају отпатке. До сада нема опасности за грађане, јер бјеснило није евидентирано. Једноставно, то је постао тренд, лисице се спуштају у град, навикавају се на суживот са грађанима - рекао је Јованић.

Према његовим ријечима, није ни чудно што су стигле у Борик, јер лисице налазе склониште у живици.

- И лани смо имали примјере и на другим локалитетима у граду, у близини УКЦ Републике Српске. Мада, примјетно је да је у посљедње вријеме смањен број лисица. Ово су прве ове године, али што је најважније нису пријетња за становништво, а ми ћемо и даље пратити ситуацију, гдје нам се суграђани увијек могу јавити и стојимо им на располагању - казао је Јованић.

Подсјетимо, лисица је снимљена у строгом центру града, на раскрсници између Народне скупштине и Народног позоришта. Осим ове дивљачи, на подручју града су се могле видјети и видре, које су изненадиле купаче на Врбасу, али и бројне птице, а понекад залута и медвјед.

Ловци објашњавају да је предуслов присуства географски положај Бањалуке и близина природних подручја, планина и већих шумских комплекса, којима је град окружен скоро са свих страна. Дивље животиње често силазе у градове због смањења површине природних станишта, али и лакше доступне хране у градовима.

Ловци сваког прољећа позивају љубитеље природе на опрез, јер је прољеће вријеме када се медвједи буде из зимског сна и у потрази за храном често долутају и у насељена мјеста.

Истичу да напади лисица и других животиња на људе нису забиљежени, али да би их грађани из предострожности требали избјегавати.

Препоруке

Према ријечима Дарка Јованића препоруке Ловачког удружења “Змијање” су да суграђани лисице не хране, те да им не прилазе и да не дирају.

 - Када виде ове животиње, нека пријаве случај као што су то урадили сада. Ако наиђу на неку дивљу животињу, потребно је да се без панике удаље и позову ловачко удружење, али истовремено и да не бацају смеће и храну на доступним мјестима, јер то дивљач привлачи - рекао је Јованић.

Медвјед

Дивљу животињу, и то медвједа, мјештани су уочили 22. априла прошле године у близини насеља Старчевица и то на око 200 метара од кућа. Објављен је и видео-снимак како медвјед трчи улицом кроз насеље Карановац док га је снимао возач аутомобила.

Подсјетимо, становници бањалучког насеља Росуље су у новембру 2015. године пријавили да су угледали медвједа око кружног тока.

Медвјед, који је десет дана изгубљен лутао насељеним мјестима, на крају је одстријељен у насељу Лазарево.

Како су то пријавили многобројни шокирани возачи, медвјед је око пет часова ујутро сишао с насеља Петрићевац, прошао улицом Ивана Горана Ковачића, прешао преко западног транзита, а затим се сакрио на једино мјесто слично његовом станишту, жбун на запуштеној парцели, висок неколико метара у насељу Лазарево.

Ловци и полиција покушавали су да га протјерају назад у шуму. Међутим, несрећна животиња је на крају трагично окончала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана