Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Радимо пуном паром, резултати су већ видљиви!

Елта ТВ
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Радимо пуном паром, резултати су већ видљиви!

Радови на изградњи топлане на биомасу теку по плану, па би први блок новог постројења могао бити пуштен у функцију већ у октобру. Рекао је ово гостујући у емисији „У сред сриједе ЕЛТА ТВ", бањалучки градоначелник Игор Радојичић.

„За сада је све по динамици како је очекивано и наше је очекивање да у септембру први модул односно први блок буде инсталисан а ради се о првом котлу 4,9 MW буде инсталисан, како бисмо до почетка грејне сезоне а то је 15.октобар имали инсталисан дио капацитета и можда већ од 15.10. упалили котлове на новој топлани  и почели са гријањем са ње. Ако не би из било ког разлога ту било могућности стара топлана има обавезу да обезбиједи гријање све до момента док нова топлана не преузме. Циљ је да до краја године буде у потпуности завршена градња значи инсталисано 49 MW снаге са двије мале котловнице које  остају у функцији и у систему на Старчевици и Кочићевом вијенцу, то треба бити довољно за обезбједјивање града топлотном енергијом. Грађани треба да добију побољшан квалитет јер је било пуно жалби  протеклом периоду, 24-часовно гријање, не само дневни режим са истом цијеном" каже Радојичић.

Једина промјена ће бити код накнаде за калориметре која се мора мијењати због фиксног трошка  и варијабилног трошка.  Корисницма код којих се утрошена топлотна енергија  обрачунава по м2 цијена се неће мијењати, додаје Радојичић.  Коментаришући приједлог новог  Правилника о техничким условима за одвожење отпада на територији града и евентуалном поскупљењу услуга одвоза смећа, Радојичић је рекао да се о томе у овом моменту само разговара.

„Дакле, о чему се ради, Чистоћа је приватна фирма, Град има ту само мањинско учешће у капиталу. Ми имамо добру сарадњу са Чистоћом,  али има доста захтјева са терена да се повећа број контејнера, френквенција одвоза смећа, да се уредује начин одвоза крупног отпада,  па и оно гдје је редован одвоз да се повећа број долазака возила и слично,  тако да ради се на промјени Правилника. Један Правилник постоји који је стар више од десет година, и биће разговор са Чистоћом око тога на који начин побољшати услугу. То би подразумијевало више фреквенције, њихових долазака на терен, и више контејнера. Ми ћемо покушати да то не утиче на цијену, али видјећемо каква је калкулација јер ако постављамо нове контејнере  из нечега то мора да се плати. И ако тражимо да се више пута иде на терен и то мора на неки начин да се плати."

Радојичић је најавио и низ капиталних улагања у водоснабдјевање на подручју града, те да за њих, Град новац тражи из међународних фондова.

„Ми смо у преговорима са медјународним финансијским институцијама, о финансијском аранжману о 20-так милиона марака, за градњу нових водовода,  на подручју читавог града, јер за неколико десетина хиљада становника, потребно је изградити потпуно нове водоводе или реконструсати постојеће.  Црно врело је само један дио и односи се на на 20 000 потошача, горе се такође ради, настављени су радови након неколико година и циљ је да се ове године заврши фабрика воде. То је примарна фаза,у вриједности од 2 милиона марака. Завршетком те фазе већ би потрошачи који су на крају примарног цјевовода  у приједорској зони могли добити воду. Кад је ријеч о бањалучкој општини није направљена секундарна мрежа ми тек од идуће године треба да радимо секундарну мрежу у 4 подсистема."

Први човјек града је нагласио да граду у овом моменту треба од  40 до 50 милиона марака да се уложи у водоводе да би сво становништво добило воду. Још је лошија ситуација са канализацијом на подручју града, јер би изградња канализационих колектора за одводњу и пречишћавање отпадних вода коштала близу 50 милиона евра, те да се на обезбјеђивању новца  интензивно преговара са међународним финансијским институцијама.

Говорећи о стању у јавним предузећима којима је оснивач Град, Радојичић је нагласио да је у великом броју њих  било кадровских промјена, те да ускоро долазе конкурси, па се  приводе крају именовања  у Депоту, Водоводу, Банском двору и у Туристичкој организацији.

„Негдје крајем године, мислим да ћемо видјети поприлично промијењену кадровску структуру, јер долази до смјене генерација. Биће доста нових људи на челу предузећа. Можда је то и добро јер Бањалука треба нови имиџ о коме ми говоримо, који није велика спаваоница и који тражи велике шансе." 

Радојичић је најавио да ће идућег мјесеца коначно бити расписани конкурси за начелнике Одјељења те да још увијек није задовољан како све службе и Одјелења на чијем су челу вршиоци дужности сада функционишу.

„Још увијек нисам потпуно задовољан са тим како све службе и Одјељења функционишу, јер ја настојим диктирати једну динамику 24 сата дневно, пуно теренског града, пуно фронтова истовремно отворених, и то морају да прате сва Одјељења, службе и јавни сектор."  рекао је Игор  Радојичић гостујући у емисији „У сред сриједе" ЕЛТА телевизије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана