Дирљива прича храбре мајке Даниеле Вишњић: Дјеца са аутизмом најчистије душе

Данијела Бајић
Дирљива прича храбре мајке Даниеле Вишњић: Дјеца са аутизмом најчистије душе

БАЊАЛУКА - Алекса, мој првенац, је савршен, нешто најчистије што ми је живот могао да подари, јер дјеца са аутизмом у себи немају грам зла, не знају шта је лаж и користољубље. Или те воле или не.

Овим ријечима започиње причу за “Глас Српске” Даниела Вишњић из Бањалуке, мајка Алексе, који данас, када се обиљежава Свјетски дан свјесности о аутизму, пуни 17 година.

Толико траје и њихова борба са разним препрекама, које заједничким снагама превазилазе. Ипак, поред свих потешкоћа родитељима најтеже пада помисао да ће једног дана њихова дјеца остати препуштена сама себи.

Имао је, присјећа се Даниела, свега 15 мјесеци када је код свог првенца примијетила промјене у смислу регресије. До тог периода живота, прича она, Алекса се сасвим нормално развијао.

- И оно мало ријечи што је имало у свом вокабулару дијете је са 15 мјесеци почело да губи и да се повлачи у себе. Од тада ништа више није говорио, нити је успостављао контакт очима - казала је Вишњићева.

Додала је да су од тог тренутка на све начине покушавали да дођу до било каквих информација код љекара и укажу на оно што сматрају да је проблем.

- Мој Алекса, који данас обожава да игра игрице, гледа едукативне садржаје и црта на рачунару, рођен је мјесец дана прије термина, због чега смо се одмах упутили у Институт “Др Мирослав Зотовић” у Траписте, с обзиром на то да је тамо праћен као неуроризична група. Тамо су нам рекли да је ће пратити Алексу до треће године, јер је био мали да би могли одредити дијагнозу - наставља она.

У том периоду, прије 16 година, код нас је, према њеним ријечима, рана дијагностика била тек у повоју, тако да су са терапијама почели тек са његове три и по, четири године.

- Тада је заиста било јако тешко добити стручну помоћ, јер није било много ни приватних ни државних услуга које се односе на подршку дјеци у спектру - истакла је Даниела Вишњић.

Све је, додаје, емотивно проживљавала због сина и на крају је прихватила да су ствари такве какве јесу.

- Схватила сам да морам да се приберем, да чиним све да би Алекса добио што више могућности за стручан рад и напредовање. Важно ми је да није био агресиван, нити аутоагресиван. Никога није повриједио нити је изазвао било кога да њега повриједи. Таквих ситуација видјела сам много док сам са сином ишла на третмане, била сам срећна да је моје дијете другачије - истакла је она.

Алекса је, нагласила је Даниела, редовну основну школу, по прилагођеном програму, завршио уз подршку персоналног асистента, а сада похађа у “Центру заштити ме” четврти ниво за аутизам.

- Задовољна сам и срећна што је мој син прихваћен од почетка. Сви се према њему лијепо понашају, од породице до пријатеља, што ми даје додатни вјетар у леђа да још више радимо са њим - казала је Даниела.

Додала је да ће центар за вишедневни боравак “Предах”, који је још у оснивању, и те како олакшати свакодневицу родитељима и старатељима, који у току свог радног времена могу да оставе своје дијете у сигурном окружењу, отпутују на пословни пут, али и да имају прилику за одмор и вријеме за себе. За објекат, гдје би био смјештан тај центар, потребна су средства, која грађани могу донирати позивом на хуманитарни број 1414.

- Оно што би свим родитељима дјеце са аутизмом у овом моменту највише значило јесте услуга становања уз подршку, односно центри у којима би ове особе данас-сутра имале гдје да буду, када остану без нас родитеља и старатеља. То је оно што све нас највише брине, шта ће бити са нашом дјецом када нас не буде - казала је за крај Даниела Вишњић.

Дјеца свјетлост

Удружење “Дјеца свјетлост” данас обиљежава - Свјетски дан свјесности о аутизму те је тим поводом организовано и дружење у тржном центру “Делта планет”.

Из удружења позивају чланове и пријатеље да данас са почетком у 15 часова дођу у овај тржни центар на дружење. Поред цртања, едукације с циљем подизања свијести о аутизму, планирано је и пуштање плавих балона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана