Тони Лакатош и квинтет отворили 6. Фестивал џез музике "Интим џез фест"

Илијана Божић
Тони Лакатош и квинтет отворили 6. Фестивал џез музике "Интим џез фест"

БАЊАЛУКА- Концертом једног од најзначајнијих европских џез саксофониста дананашњице Тонија Лакатоша и његовог квинтета отворен је 6. фестивал џез музике "Интим џез фест" у Банском двору.

Публика је у синоћ уживала у дивним мелодијама и позитивној атмосфери. Поред Тонија Лакатоша Бањалучанима су се представили и Иван Радивојевић (труба), Андреја Христић (клавир), Бранко Марковић (контрабас), Душан Новаков (бубњеви).

Извођачи су показали да су виртуози џеза, те да су умјетници чији су инструменти показатељ њихових душа. Њихово страствено извођење носило је публику кроз различите димензије звука, од класичних џез стандарда до иновативних интерпретација савремених композиција.

Тони Лакатош је нагласио да су овакви фестивали доказ да џез музика може да повеже људе широм свијета.

- Ова дворана је фантастична и сјајна и било је предивно наступити у њој. Драго ми је да је у публици било много људи. Наступао сам на различитим локацијама, наступао сам у Африци, у Борнео прашуми, то је једно предивно искуство и доказ колико џез повезује људе- казао је Лакатош.

Бранко Марковић је истакао да се осјећа као домаћин овог фестивала, јер сам до сада био пет пута у различитим формацијама.

-Морам да кажем, а то није шаблон, срећан сам што долазим овде, што се фестивал развија, што видим публику. Прошле године смо имали специјалан догађај, одржали смо џез концерт за децу. Јако је добро што у Банском двору постоји интензивна концертна акривност и џеза и класичне музике, јер пратим све што се дешава у овом културном центру, он дрма градом и покреће га-рекао је Марковић.

Додало је да је  Тони Лакатош једна од најозбиљнијих звијезда у џез свијету, те један од најзначајнијих умјетника.

Овај концерт био је прилика да се публика изнова заљуби у џез или да, они који нису, открије љубав према овој врсти музике.

Директор Банског двора Младен Матовић је казао да су за ово издање џез фестивала карте нестале у рекордном року.

-И овај пут гости су нам велика и значајна имена данашњице, а не могу да не будем срећан, јер за нас се већ чуло, како у региону, тако и много шире и само могу да захвалим свим музичарима који су претходних година долазили на наш фестивал и имали повјерења у оно што ми радимо, а касније су они када су се вратили у своје средине и велике џез метрополе били најбоља реклама за наш фестивал-испричао је Матовић.

Нагласио је да се нада да ће се та лијепа традиција, до скоро јединог џез фестивала у Републици Српској, покренут је недавно и у Требињу, ширити позитивне вибрације и да ће подићи џез музику на већи ниво како она то и заслужује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана