Наталија Тодоровић: Умјетност учи и надахњује публику

Илијана Божић
Наталија Тодоровић: Умјетност учи и надахњује публику

БАЊАЛУКА - Имам дугогодишњу лијепу сарадњу са скоро свим градовима и културним центрима у БИХ, тако да се заједничким снагама боримо за ширење и промоцију класичне музике и умјетности уопште.

Казала је то за “Глас Српске” виолинисткиња Наталија Тодоровић која заједно са Вањом Трубајић (виолончело) чини “Брилланте дуо” који наступа пред публиком широм Републике Српске и БиХ. Наиме, њихов идући наступ заказан је 6. јуна у Лакташима, затим 7. јуна на Палама, а 8. јуна наступиће у Андрићграду у Вишеграду. Такође, планирано је да одрже концерт 28. јуна у Јајцу те да отворе љетну позорницу у Арт дворишту Банског двора. Њен дугогодишњи сарадник је пијаниста Владо Данић.

- Са циљем промоције класичне музике прошле године изашао је и мој ЦД “Просневање” за Музичку продукцију РТРС, као и спот за композицију В. Монтија “Чардаш” у продукцији РТРС-а - додала је она.

Како нам је казала своје концерте често назива “Виолинска променада”.

- То су шетања са виолином кроз стилове и периоде тако да је репертоар, иако класичан виолински, заправо врло разнолик и допадљив и некој широј публици што и јесте мој циљ, да виолину приближим свима. Љети због тога одржим серију концерата на отвореном и видим да се то публици посебно допада - казала је Тодоровићева.

Нагласила је да је свирала у градовима гдје никад није био концерт виолине и клавира те да је та реакција публике оно што је годинама мотивише да стално ради на себи и бори се за умјетност.

- Мислим да један истински умјетник не би требало у потпуности да се подреди потребама публике. Умјетност је ту и да учи, надахњује, она иде сама за себе. У малој количини прилагодим програм публици, али видим да им се то допада па су тако из године у годину концерти посјећенији - објаснила је она.

Истакла је да у Банском двору одржи један или два концерта годишње те да је то дугогодишња сарадња коју настоји сваке године да обогати и захвалила је Банском двору на несебичној подршци.

- У јуну са сестром Вањом отворићу љетну позорницу Банског двора у Арт дворишту са нашим дуетом “Брилланте дуо”. Концерт виолине и виолончела јесте спој неких нама најљепших композиција за ова два инструмента и мислим да ће се и публици допасти - испричала је Тодоровићева.

Будући да Наталија Тодоровић предаје виолину у Музичкој школи “Владо Милошевић” те да води радионице за виолинисте основних и средњих школа објаснила је да ради већ 17 година са ђацима те да је и сама бивши ученик исте школе.

- Такорећи одрасла сам у њој. Настојим да своју љубав према виолини пренесем на ђаке. Ријетки су таленти који наставе да се баве виолином, али свакако да их има. Драго ми је што у Бањалуци веома много дјеце иде у нашу школу и на неки начин стичу неко основно музичко образовање што је и ствар неке опште културе или би макар требало да буде - додала је она.

Казала је да радионицу за виолинисте под називом “Радост свирања” у организацији Банског двора одржава већ шест година заредом.

Континуитет

Наталија Тодоровић је истакла да иде у сусрет једној лијепој љетној концертној сезони те да јој је у посљедњих неколико година најважније да има континуитет у наступима.

- То ме одржава као виолинисткињу и много ми значи. То је и најважније за једног виолинисту, стални контакт са публиком. Поново сам се вратила писању композиција тако да и на том пољу имам неких планова - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана