Успјешно завршен 4. Међународни салон стрипа у Бањалуци: Стрипаџије упорније од кише и хладноће

Бранислав Предојевић
Успјешно завршен 4. Међународни салон стрипа у Бањалуци: Стрипаџије упорније од кише и хладноће

БАЊАЛУКА - Досадна киша и хладно вријеме нису успјели да зауставе љубитеље стрипа да током викенда у каменој кући на тврђави Кастел у Бањалуци уживају у дружењу са стрип ауторима, посјете цртачке радионице, погледају богат избор изложби и понуду стрипова на 4. Међународном салону стрипа.

Врхунски аутори, у распону од Етиопије преко Италије до Србије и Хрватске, увеличали су својим присуством ово дружење љубитеља девете умјетности у Републици Српској, а Зоран Пејић, предсједник удружења “Девета димензија”, које је организатор салона, истиче да је одушевљење гостију и посјетилаца обострано.

- Хладно вријеме и досадна киша током цијелог фестивала нису нам ишли наруку, али испоставило се да су љубитељи стрипа упорнији од лошег времена, судећи по бројној посјети и великом интересовању публике за понуђени програм салона. Сви гости изразили су одушевљење Бањалуком и пријемом од стране публика, која је својим присуством потврдила да оно што ради “Девета димензија” има своје мјесто у културној понуди Српске. Захвалио бих у име удружења Хавијеру Роуарду, савјетнику амбасадора Француске у БиХ, Амбасади Италије у БиХ, Кабинету Предсједника РС и граду Бањалуци за несебичну помоћ, те свим другим пријатељима, гостима и посјетиоцима што су, свако на свој начин, помогли да по четврти пут наставимо успјешну традицију салона стрипа - рекао је Пејић.

Током трајања салона представљени су радови италијанског цртача Марчела Манђатинија, како они рађени за “Бонели” продукцију, тако и његови соло радови, а једнаку пажњу изазвала је изложба госта из Етиопије Минаса Халефома, те радови бројних гостију из региона попут Мирка Чолака, Слободана Јовановића, Сабахудина Мурановића Мурана и других. Међу запаженијим промоцијама било је представљање сјајне графичке новеле “Море је било мирно”, бањалучког ауторског тандема Татјана Видојевић (цртеж) и Тања Ступар Трифуновић (текст), једно од запаженијих стрип остварења у прошлој години, али које је због пандемије вируса корона тек сада дочекало представљање домаћој публици, иако ауторке кажу да је ово дуго чекање имало својих предности.

- Можда смо мало превише дуго чекале промоцију, али ово непланирано одгађање дало је публици и критици да се добро упознају са нашим радом, тако да сада када смо сабрале све утиске, можемо реално причати о теми. Ова графичка новела мени је, уз бројне друге утиске, највише занимљива као рушење предрасуда, како код публике која није очекивала стрип од нас, тако и код нас, које смо мислиле да стрип није форма у којој ћемо изразити наша интересовања - каже Тања Ступар Трифуновић.

Илустраторка и сликарка Татјана Видојевић додаје да је крајни резултат ове сарадње умјетничка симбиоза искрености, емоционалности и дугогодишњег пријатељства.

- По нашем скромном мишљењу, тајна позитивне реакције читалаца и критике на овај албум крије се у чињеници да смо без калкулисања емоционалност и искреност уткане у Тањин текст на прави начин пренијеле у табле стрипа, што можда не би било тако лако извести да између Тање и мене не постоји дугогодишње пријатељство, које је оживјело праву симбиозу ријечи и слике у овом пројекту - објаснила је Видојевићева.

Осим бројних изложби, представљања ауторских радова и цртачких радионица, одржана је и богата берза стрипова, са богатим избором стрипова од класика “Бонелијеве” продукције попут “Загора”, “Мистер Ноа”, “Дилана Дога”, до стрип албума са новитетима свјетске продукције попут албума “Затамњење” или Џ-Ласт Ман”.

Све изложбе реализоване у оквиру салона посјетиоцима који нису успјели да дођу овог викенда биће доступне у Каменој кући на тврђави Кастел у наредних мјесец дана.

Будућност

Један од гостију салона Сабахудин Мурановић Муран, сјајни аутор и илустратор из Пријепоља, каже да је будућност стрипа управо у прилагођавању младим генерацијама.

- Модерне технологије и дигиталне технологије узимају примат код младих генерација, али то само по себи није лоша ствар већ наша реалност. Стрип само мора да се прилагоди новим токовима и да понуди оно што је увијек било кључно да се нове генерације вежу за њега, а то је дати искрено себе у умјетности и понудити креативност и квалитет у оном што радите - истакао је Муран.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана