Ускоро стиже 12. број магазина “Парабелум”: Мање страна уз појачан квалитет

Бранислав Предојевић
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Удружење љубитеља стрипа Републике Српске “Девета димензија” објавило је нови, 12. по реду стрип магазин “Парабелум” на 128 страна.

Магазин краси насловна страница Милорада Вицановића Мазе и његовог Незваног јунака, маскота салона стрипа у Лакташима, а Предраг Иконић, стрип умјетник и уредник овог издања каже да нови број прате одређене промјене, али не на рачун квалитета.

- Битна промјена од овога броја, коју читаоци обично не прихватају са одушевљењем, јесте смањен број страница. Наш магазин умјесто досадашњих 300 страница има  128 црно-бијелих страна са корицама у боји. Редакција се одлучила на овај потез са намјером да објављује два броја годишње истог обима. План је да број 13. изађе у октобру ове године. Смањење броја страна утицало је да неки стрипови пристигли за објављивање у овом броју чекају свој ред, а неке текстуалне рубрике су саме нестале. План је да од сљедећег броја буде више стрипова у односу на текстуалне прилоге - рекао је Иконић. 

Такође, Иконић истиче да настављају с праксом представљања домаћих аутора, како кроз њихове стрипове тако и кроз разговоре с њима, посебно када су у питању широј јавности мање познати умјетници.

- У овом броју кроз обиман интервју и неколико стрипова из различитог периода живота и различитог жанра представљен је рад илустратора и стрип Здравка Мићановића који је био гост на 6. Међународном салону стрипа “Девета димензија” у Бањалуци. 
Здравко је наш земљак, поријеклом из Лопара, али посљедњих тридесетак година живи и ради у Београду. Стрипом се бави читавог живота и то квалитетним стрипом, али широј јавности није толико познат. Ми настојимо да ту грешку исправимо, а Здравко је добио нову енергију за даљи наставак рада. Такође, интервјуом и једним краћим стрипом представљен је један од наших тренутно најбољих стрип цртача Стеван Субић из Зрењанина. Италијански, француско-белгијски и амерички издавачи надмећу се ко ће прије да ангажује Стевана да црта за њихово тржиште - рекао је Иконић.

Млади Миодраг Бунијевац гост је рубрике “Стрип цртачи Републике Српске” у којој читаоце упознаје са својим досадашњим радом, а представио се управо завршеним стрипом о једном од хероја са Кошара, Тибору Черни. Предраг Милић, директор Братуначког стрип фестивала кроз интервју богат подацима прича о почецима и плановима за будућност овог фестивала. 

Од текстуалних рубрика у новом броју представљени су још есеји: “Јужњачка утеха” Марка Стојановића, “Кад кадар коракне” Ивана Вељковића, 
“Стрипофил(м)” Николе Танасића и други огледи на тему историје и теорије стрипа.

- Право откровење на стрип сцени Српске је и млади и надахнути сценариста Никола Видачковић, који је свој први стрип објавио у прошлом броју нашег магазина, а у овом их има чак три и то са цртачима Драганом Павасовићем, Жељком Иванчићем и Слободаном Аксићем - рекао је Иконић.

Наравно, нови број осим поменутих аутора садржи бројне друге стрипове, попут радова Тибериа Бека, Александра Петрића, Небојше Станића,  Милана Младића, Јована Братића, Властимира Мандића и других цртача.

МАЗА

Инспирисан радом на насловници Маза је нацртао и нову колор епизоду Незваног јунака који је одавно заслужио самостални стрип албум. 

Један од доајена стрип сцене у Српској је и гост рубрике “Мој први објављени стрип”, а објављен је и његов стрип “Свршен пос'о”,  чији је Маза комплетан аутор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана