Саши Илићу уручена Нинова награда

Срна
Саши Илићу уручена Нинова награда

БЕОГРАД - Писцу Саши Илићу вечерас је уручена Нинова награда за роман “Пас и контрабас” у издању “Орфелина”.

Свечаност је одржана у Југословенској кинотеци у Београду, а Илићу, који је 66. добитник престижне књижевне награде, признање је уручио предсједник жирија за додјелу награде Теофил Панчић.

Илић је захвалио за награду и истакао да је дубровачки комедиограф из ренесансе Марин Држић говорио о свјетској позорници на којој се смјењују људи нахво /лоши/ и људи назби /добри/.

“Увек је било људи нахво више, али иако воде битку може се лако препознати који су једни, а који су други. жЈедни су прави, а други су нахво и остаће потиштењаци ваздаж, говорио је Држић”, рекао је Илић.

Он је додао да и међу писцима романа има оних нахво и оних назби, што се може препознати у дугој историји Нинове награде коју је данас примио.

Новчани износ награде износи милион динара /око 8.510 евра/, а спонзори су Сбербанка, као и домаћа и страна компанија које су одлучиле да остану анонимне како би сва пажња била усмјерена на писца и његово дјело.

Нинова награда “Личност године” ове године је уручена Александру Обрадовићу, којег дио опозиције види као узбуњивача из предузећа “Крушик”, а Тужилаштво за високо-технолошки криминал терети за прикупљање и одавање пословних тајни.

Осим Панчића, у жирију су били Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић, преноси РТС.

Дан прије проглашења овогодшњег лауреата, на бојкот НИН-ове награде позвало је 18 писаца, који у отвореном писму јавности од својих издавача траже да њихова дјела више не пријављују за НИН-ову награду јер је, како тврде, изгубила смисао.

Престижно признање додјељује се од 1954. године, а први добитник био је Добрица Ћосић за роман “Корени”.

Раније је награда додјељивана писцима са простора цијеле бивше Југославије, њен троструки лауреат био је једино Оскар Давичо, док су двоструки били Добрица Ћосић, Живојин Павловић и Драган Великић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана