Преминуо вајар Миодраг Живковић, творац споменика на Тјентишту

Срна
Преминуо вајар Миодраг Живковић, творац споменика на Тјентишту

БЕОГРАД - Вајар Миодраг Живковић, творац споменика на Тјентишту, преминуо је данас у 93. години.


Живковић је у камену овјековјечио стихове свевремене "Крваве бајке" Десанке Максимовић.

Међу његовим најзначајнијим дјелима су споменик Храбрима у Остри код Чачка, споменик битке на Сутјесци на Тјентишту, спомен-костурница у Гонарсу у Италији и Спомен-комплекса на Кадињачи.

Данас Живковићеви споменици красе тргове у градовима у Републици Српској и Брчко дистрикту и посвећени су борцима Војске Републике Српске који су погинули у протеклом рату.

Данас Живковићеви споменици красе тргове у Брчком - споменик "Српским браниоцима Брчког", Бијељини - споменик "Борцима Бијељине и Семберије", Приједору - споменик "За Крст часни", Дервенти - споменик "Борцима отаџбинског рата", Модричи - споменик "Борцима за слободу" и Мркоњић Граду -споменик "Браниоцима отаџбине".

Историчар Дејан Ристић написао је на свом "Фејсбук" профилу да је Живковић својим умијећем и необичним даром из само наизглед хладног материјала отјелотворио нека од ремек-дијела српске, југословенске и европске скулптуре у јавном простору, те створио опус за дивљење, поштовање, захвалност и незаборав.

Тај умјетник крхке грађе стварао је, како се наводи, по свему моћне јавне споменике међу којима се посебно издвајају они у Шумарицама, на Кадињачи, Сутјесци, у Приштини, Пријепољу и бројни други.

Миодраг Живковић, рођен је 1928. године у селу Лесковац код Лазаревца. Био је редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана