Повратак 77 икона у ливањску цркву

Ђурђица Бјелошевић
Повратак 77 икона у ливањску цркву

БАЊАЛУКА - Након деценијског процеса рада на заштити збирке од 77 икона из цркве Успења пресвете Богородице из Ливна, Атеље за конзервацију и рестаурацију слика Музеја Републике Српске је поставком и враћањем икона у реновирану цркву окончао овај важни пројекат.

Због немогућности излагања и чувања икона у музејском амбијенту и одговарајућим условима иконе су изложене у цркви, поштујући тако и литургијски и музеолошки аспект.

При поставци, испод сваке иконе постављена је легенда са основним подацима, а постављене су по групама у зависности од школе којој припадају, тако да се у овој богатој збирци налазе руске, грчке, српске, критске и зографске групе икона.

Изложене иконе су дио збирке икона Српске православне цркве Успења пресвете Богородице из Ливна која је је 2004. године проглашена за културно добро БиХ.

У току овог вишегодишњег процеса заштите реализоване су двије изложбе ових вриједних дјела, те је кроз прву изложбу представљен највреднији дио збирке. Друга поставка “Конзерваторски досије” имала је за циљ да покаже и приближи публици процес конзервације.

Примјером заштите специфичних икона “Јерусалима” које су великих формата, а затечене су у јако угроженом стању, могло се јасно и врло сликовито приказати кроз какву трансформацију и “васкрсење” прођу одређена дјела, те се на тај начин стекне прави утисак и укаже колико је важно правовремено реаговати, али и ако то није случај, од каквог ризичног стања конзерватори слику или икону доведу у стабилно стање.

На овом важном пројекту заштите ове богате збирке учествовали су: виши конзерватор Дијана Пешикан-Егић, сликар-конзерватор Ђурђица Бјелошевић, сликар-конзерватор, историчар умјетности проф. др Љиљана Шево, МА историчар умјетности Марко Катић, сликар-конзерватор Бранко Јунгић те други сарадници.

Ову вриједну збирку икона могуће је погледати у цркви Успења пресвете Богородице у Ливну. (За “Глас Српске” написала Ђурђица Бјелошевић)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана