Отворена изложба скулптура Миодрага Живковића

Agencije
Отворена изложба скулптура Миодрага Живковића

Изложба скулптура вајара Миодрага Живковића отворена је у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци поводом 9. јануара - Дана Републике.

Живковић је након отварања рекао да му је ова изложба изузетно значајна јер је то његова прва самостална изложба у некој од српских земаља и резултат је његовог схватања умјетности, културе и историје.

- Моји споменици говоре о нашим страдањима, о нашој борби и свему што је пролазио наш народ. Скулптуре сам посветио разним историјским догађајима, а један од првих је споменик стрељаним ђацима у Крагујевцу - рекао је Живковић новинарима.

Он је навео да је у свом дугогодишњем искуству, радећи споменике који сјећају на жртве након Другог свјетског рата и након посљедњег отаџбинског рата, установио да су ова прва времена била тешка за цијелу земљу, а друга за српски народ.

- Никада нисам трагао за скулптуром која ће наћи место у музејима, него која ће обележавати разна историјска збивања и догађаје и налазити се у просторима где људи живе и где могу да их виде и разумеју - појаснио је Живковић.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је на отварању изложбе да је Живковић свјетски познат умјетник који је на специфичан начин представио важне тренутске српске историје.

- Живковић својим скулптурама шири дух патриотизма, али и љубави према свим људима, били они у домовини или у иностранству - рекао је Кузмановић.

Он је истакао да Живковићево дјело споменик Битке на Сутјесци означава епопеју слободе и херојства, као и многа друга његова дјела.

Отварању изложбе присуствовали су помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Посјетиоци ће изложбу моћи да погледају до 8. марта.

Миодраг Живковић, рођен 1928. године у селу Лесковац код Лазаревца, је српски вајар и редовни професор на Факултету примењених уметности у Београду.

Међу његовим најзначајнијим дјелима су: споменик стријељаним ђацима у Крагујевцу /1963/, споменик Храбрима у Остри код Чачка /1969/, споменик битке на Сутјесци, Тјентиште /1971/, спомен-костурница у Гонарсу, Италија /1973/, Спомен-комплекс на Кадињачи /1979/. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана