Отворена изложба о посјети Патријарха Порфирија

Г.С.
Foto: Срна

ДОБОЈ - Изложба фотографија о посјети Његове светости патријарха Порфирија Добоју отворена је у галерији добојског Центра за културу.

Посјетиоци имају прилику да од синоћ погледају документарно-умјетничке фотографије десет аутора, насталих у августу приликом посјете Његове светости Добоју.

Стручни сарадник Центра Мишо Дамјановић рекао је новинарима да фотографије немају само документарни карактер, већ биљеже значајну посјету црквеног великодостојника.

"Управо ту благодат и поруку осјетили су наши фотографи који су кроз објектив апарата ухватили `Свјетлост у Свјетлости` и тај тренутак из умјетности преткали у катихетску мисао", навео је Дамјановић.

Он је истакао да су аутори инспирацију пронашли и у литургији, у архитектури сакралних објеката, те током литије.

Дамјановић је нагласио да су аутори веома позната имена у области фотографије у Добоју и да се изабрани радови Дејана Милосављевића, Зорана Лазића, Инге Цвијановић, Мирослава Мишића, Павла Ђуричића, Марка Марковића, Братиславке Јовић, Јелене Арсенић, Александре Ђуричић и Михаела Остојића.

Изложбу је отворио замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић, који је указао на историјску страну посјете српског паријарха Порфирија, чији благослов никога није оставио равнодушним.

Мишић је навео да је за изложбу послао десетак од укупно 1.000 фотографија у којима се потрудио да из свог угла забиљежи тренутак и ситуације које је сматрао битним.

Према ријечима Цвијановићеве, било је тешко сузити избор радова, преносе Независне.

Директор Центра за културу и образовање Лидија Жарић рекла је да је већина аутора члан Фото-кино клуба који дјелује при овом центру.

"Идеја је да ову годину завршимо домаћом, ауторском изложбом једног нашег дијела Центра за културу", навела је Жарићева, задовољна великим бројем пристиглих радова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана