Никола Шурлан за "Глас Српске": Повезивање кључ у свијету модне индустрије

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

Назив наше манифестације најбоље описује наш догађај, а то је спој креативности, моде и индустрије. Циљ манифестације је увезивање и умрежавање регионалних и домаћих дизајнера, умјетника, визажиста са домаћим привредницима и са нашим иностраним партнерима. Један од важних циљева је да представимо ову и блиске врсте индустрије нашим људима - да виде да постоји и друго лице ове индустрије (љепше него што сада мисле).

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" директор манифестације  "Creative & Fashion Industry" Никола Шурлан, говорећи о организацији овог културног и модног догађаја који ће бити одржан 15. и 16. јуна у Банском двору у Бањалуци.

- Посјетиоци могу да очекују два дана врхунске моде и имаће прилику да виде најбоље регионалне и швајцарске дизајнере које иду корак испред свог времена. Представиће се и наши локални брендови и умјетници који су својим радом и квалитетом заслужили да буду дио једне овакве приче. Потрудићемо се да продукција ревија и догађаја буде на свјетском нивоу. Тиме смо се водили и када је ријеч о сценографији, осмислили смо је тако да смо себи поставили високе стандарде за сљедећи догађај и надамо се да ћемо у томе и успјети - додаје он.

ГЛАС: Како је настала идеја о покретању овакве културно-модне приче и колико је она недостајала Бањалуци?

ШУРЛАН: Задњих десет година имао сам прилику да радим на развоју и производњи неких од најпопуларнијих  швајцарских брендова и успио сам да видим како модна сцена функционише тренутно у Швајцарској и Европи и какви су трендови за развој исте у будућности. Ту сам препознао и шансу коју би бањалучки локални умјетници и произвођачи могли да искористе и да буду дио те приче у будућности, а исто тако да позиционирамо Бањалуку као епицентар регионалног умрежавања и сарадње. Идеја је да европски брендови у развоју на једном мјесту, односно у Бањалуци, могу наћи себи најближе сараднике у виду производње, набавке материјала, дизајна, фотографије, дигиталног маркетинга, а да наши  брендови, креативци и занатлије добију прилику за пласман свог производа на швајцарско и европско тржиште.

ГЛАС: Постоји ли модна сцена у Бањалуци и како је Ви видите?

ШУРЛАН: У овом тренутку не постоји модна сцена,  бар не у смислу каква би требало да буде, али оно што постоји јесте то да Бањалучани воле моду и имају сензибилитет за њу. Исто тако у задње вријеме се у Бањалуци појавио један позитиван тренд, а то су локални брендови гдје умјетници и занатлије својом креативом и радом покушавају да се пробију на БиХ и регионалном тржишту, а, многи од њих су се већ добро позиционирати и због њих и њихове афирмације је потребан овакав догађај гдје ће на прави начин моћи доћи до изражаја и гдје ће моћи размијенити искуства са онима који су се већ етаблирали у том послу како регионално тако и у свијету.

ГЛАС: Манифестација има за циљ да повеже различите умјетничке сфере. Колико је повезивање важно за инспирацију, за промоцију, али донекле и за туристичку понуду нашег града?

ШУРЛАН: Водим се тиме да је повезивање један од најважнијих фактора  у свакој сфери живота и рада па самим тим и у овој нашој индустрији. Повезивање отвара разне могућности пословања о којима неко можда ни не размишља у датом тренутку или није ни знао сав потенцијал свог производа или идеје, а одатле онда долази и инспирација -  кад људи виде да су њихове могућности можда и веће или потенцијално могу бити и квалитетније него што су мислили. Стварањем базе за умрежавање ствара се и жеља и потреба људи како из наше бранше тако и из бранши блиских нашој да дођу и буду ако не дио ове приче, онда као посјетиоци или потенцијални сарадници, а што би у будућности могло да има и огроман туристички потенцијал. Већ ове године поред дизајнера доћи ће нам и многи посјетиоци и гости из региона и Европе.   

ГЛАС: Колики је изазов, а колика одговорност упустити се у организацију овакве манифестације?

ШУРЛАН: Колики је изазов радити модну манифестацију свјетског и регионалног карактера у Бањалуци, а да продукција исте не заостаје за регионом и свијетом, тешко је мјерљив. Оно што је добро да се око идеје окупио професионалан и млади тим људи тако да вјерујем да ћемо показати да и ми у Бањалуци имамо шта да понудимо, а оно што је неоспорно да Бањалука заслужује такав догађај. Одговорност се мјери у том да је ово један од задњих покушаја да се ова индустрија прикаже у правом свјетлу и нама и у региону и да се позиционира на мјесто које јој и припада.

ГЛАС: Шта би за Вас значио успјех овог догађаја?

ШУРЛАН: За наш тим и за мене успјех би био, поред позиционирања Бањалуке као мјеста за регионално умрежавање и повезивање како између нас регионално тако и са европским дизајнерима и привредницима, да и млади дизајнери, креативци и занатлије виде да су добили мјесто гдје се могу афирмисати и да покажемо нашу индустрију у неком другом свјетлу гдје би млади могли да виде своју шансу у будућности. Као резултат тога свега ће бити прва бањалучка дизајнерска платформа гдје ће поред свих регионалних дизајнера и брендова шансу да се појаве ту и продају имати и сви млади умјетници, дизајнери, креативци и занатлије. Платформа ће бити онлајн од октобра ове године.

ГЛАС: Чиме сте се водили приликом избора учесника?

ШУРЛАН: Оно најважније код тога, кад смо бирали учеснике, је било то да се они стварно баве овим послом у смислу да су то људи који то живе 24 часа и који су 100 одсто у томе са аспекта дизајна и са аспекта израде и производње њихових производа. Сви наши дизајнери имају свој атеље, студио, а неки чак мање производње у којима стварају и раде поред неоспорних дизајнерских способности они су овладали и занатским дијелом те приче. Да би се неко бавио врхунском умјетношћу, мора прво савладати основе заната, а то је оно што желимо да кажемо и представимо нашим људима. Друга ствар којом смо се водили при бирању дизајнера је да су то већ увелико доказана имена регионалне и свјетске модне сцене, а гдје би њихово појављивање и представљање дало печат квалитету нашој манифестацији и нашој визији, они су ти чије су креације носиле познате личности као што су  Леди Гага, Лил Нас Икс, Никол Шерзингер, Фрида Густавсон, Ели Брук, Андреја Пејић и други.

Сарадња                                                                                                                                                        

ГЛАС: Партнер Вам је позната дизајнерка Миранда Калоудис. Како је дошло до те сарадње и колико је она значајна?

ШУРЛАН: Прије осам година почела је сарадња између бренда МДК Зурицх иза којег стоји дизајнерка Миранда Калоудис и фирме МОДА д.о.о. из Бањалуке.  За то вријеме бренд се позиционирао као водећи у Швајцарској и један од признатијих у Европи из области дизајна и производње урбаних и авангардних кожних руксака и торби. Сарадња са њом је мојој фирми отворила врата за сарадњу са  швајцарским брендовима и фирмама. Врхунац сарадње ове године биће пласман бањалучког бренда, који је у  потпуности дизајниран и произведен у Бањалуци, на швајцарско тржиште, а за чију дистрибуцију и промоцију је задужена швајцарска фирма. То је прави примјер сарадње и доказ да постоји начин да се изађе из бх. оквира и покаже да и код нас могу настајати производи који ће се носити широм Европе и свијета. Захваљујући томе и спремности наших сарадника у Швајцарској и Европи да мијењамо свијест њихових људи о нашим просторима, настала је идеја о ЦФИ. Испред ЦФИ тима захваљујем Миранди, нашим и регионалним дизајнерима Марку Фехеру, Марти Миљанић, Невени Јовановић, Морани Крклец који ће доћи и представити се.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана