Најуспјешнија година за Народну библиотеку у Требињу: Посвећени чувари писаног блага Херцеговине

Илијана Божић
Најуспјешнија година за Народну библиотеку у Требињу: Посвећени чувари писаног блага Херцеговине

БАЊАЛУКА - Народна библиотека Требиње чувар је писаног блага српског народа, али и легата великог Јована Дучића, а ова година је најуспјешнија у њеном дугогодишњем раду.

То је “Гласу Српске” потврдила директорица Народне библиотеке Требиње Милосава Супић која је објаснила да је ова установа током ове године реализовала више значајних пројеката.

- Библиотека је обогатила књижни фонд, успоставили смо сарадњу са Српском академијом наука и уметности из Београда, угостили смо еминентне књижевнике и научне раднике, а неке од манифестација биле су међу посјећенијим у Требињу - истакла је она.

Нагласила је да је за библиотеку велики корак била куповина скенера специфичних карактеристика за дигитализацију Дучићевог легата, али и остале књижне грађе.

- Инвестиција је вриједна око 30.000 КМ од чега смо, преко пројекта, од Министарства цивилних послова БиХ добили 12.000 КМ, а остатак смо прикупили из властитих средства и донацијама. Захвални смо и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић која је препознала значај дигитализације и дала новчани допринос - објаснила је Супићева.

Додала је да ће стога у овој библиотеци ускоро почети најважнији пројекат односно дигитализација легата Јована Дучића, који од 2004. године има статус културног добра од општег значаја за Српску.

- Ово је велики искорак, а биће дигитализовани и Завичајна збирка, локални лист те старе и ријетке књиге како би биле доступне корисницима широм свијета - навела је Супићева.

Ова установа културе из Требиња може да се похвали и организацијом врхунских књижевних догађаја.

- Током љета, били смо домаћини академику Горану Петровићу, др Ранку Рајовићу те писцу Славиши Павловићу. Угостили смо бројне ауторе и књижевнике из региона, те организовали неколико изложби, попут оне о великанима руске књижевности - “Толстој и Достојевски у српској култури” - испричала је Супићева.

Према њеним ријечима библиотека ради на промоцији знања и читања, а посебну пажњу посвећују дјеци и то од најранијег узраста.

- Организујемо активности и радионице, како би најмлађи стекли навику читања и како би редовно посјећивали библиотеку. Партнери смо кампање “Читајмо заједно”, која се проводи широм Српске. Стога ће у библиотеци током новембра и децембра бити организовано низ активности за малишане - казала је Супићева.

Додала је да је библиотека ове године успоставила сарадњу са Амбасадом Кине у БиХ, тако да је новина и бесплатни курс кинеског језика за почетнике, који је наишао на велику заинтересованост Требињаца свих узраста, а одржава се у просторијама библиотеке.

- Покренули смо издавачку дјелатност што је наишло на заинтересованост код писаца. Промовишемо рад локалних књижевника, а младим надама дајемо могућност да своје стваралаштво подијеле са публиком - закључила је Супићева и додала да библиотеку годишње посјети више од 2.000 читалаца.

Она је објаснила и то да је једни проблем недостатак простора.

Дучић

Милосава Супић је нагласила да је поносна на сарадњу са САНУ-ом гдје је почетком септембра организована велика изложба о Јовану Дучићу.

- Тада су изложени документи, фотографије, писма и књиге, који су први пут напустили Требиње и представљени широј јавности. Слична изложба биће уприличена почетком децембра у Академији наука и умјетности РС у Бањалуци - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана