Mузеј уклонио слике са изложбе због сумње да су их украли нацисти

Танјуг
Mузеј уклонио слике са изложбе због сумње да су их украли нацисти

ЦИРИХ - Швајцарски музеј Кунстхаус у Цириху саопштио је да ће уклонити пет слика са изложбе док траје истрага о томе да ли су та дјела својевремено украли нацисти.

Умјетничка дјела која су под истрагом укључују слике Клода Монеа, Винсента Ван Гога и Пола Гогена, преноси BBC.

Како се наводи, дуго су постојале сумње о поријеклу дјела у колекцији Емила Бурлеа, названој по трговцу оружјем који се обогатио током Другог свјетског рата правећи и продајући оружје нацистима.

Одлука о уклањању слика донијета је након објављивања нових смјерница које имају за циљ враћање умјетничких дјела породицама од којих су украдена.

Одбор фондације за колекцију Емила Бурлеа је у саопштењу навео да је "посвећен тражењу правичног рјешења за ова дјела са правним насљедницима бивших власника".

Фондација је истакла да ће се шесто дјело у колекцији, Ла Султане Едуарда Манеа, разматрати одвојено, а да се те смјернице не примјењују на ову слику.

Додаје се да је фондација спремна да понуди финансијски износ заоставштини првобитног власника те слике Макса Силберберга, јеврејског индустријалца из Њемачке, чију су колекцију нацисти продали на присилним аукцијама.

Сматра се да је он убијен у нацистичком логору Аушвиц, а расправља се о томе да ли је он био приморан да прода Манеово дјело или је то учинио из личних разлога.

Више од 20 земаља, укључујући Швајцарску, прихватило је раније ове године смјернице Стејт департмента о дуелима које су нацисти украли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана